A kínai shortosok pénze bitcoinba vándorol?

A kínai részvénypiaci eladási hullámból a bitcoin jöhet ki nyertesen.

A hetet a piros tartományban töltötték a kínai részvények. Az Alibaba közel 100 milliárd (!) dollárt vesztett a piaci kapitalizációjából, míg a rivális JD.com szintén 26 milliárd dollárral lett szegényebb. Bár valamennyire sikerült felkapaszkodni a részvény árfolyamoknak a hét végére, több milliárd dollári befektetés így is eltűnt a piacról.

A nagy eladási hullám azután érkezett, hogy az utolsó pillanatban lemondták az Alibaba IPO-ját, mely a világ legnagyobbjának hirdetett részvénykibocsátása lett volna. A kínai hatóságok, köztük a részvénypiac felügyelőszerve, az internet felügyeleti szerve és az állami adóhivatal együttesen hozott meg olyan új szabályokat, melyek megakadályozza az internet monopóliumok létrejötték. Az új szabályok meglehetősen problémás helyzetbe hozzák az ország legnagyobb techipari cégeit. Köztük az Alibaba, a Bytedance, a Tencent, a Pindoudou, a Baidu és a JD.com befektetői is az állammal kialakul biztonytalan kapcsolat miatt inkább távoztak a piacról.

A sok milliárd dollárnyi tőke azonban így vagy úgy utat talál magának. Elképzelhető, hogy ezuttal is a bitcoinhoz fordulnak majd a befektetők, azonban a kriptopénz helyzete az országban az elmúlt években egyre ködösebbé vált.

Egészen sokáig hagyta Kína, hogy szabad piacként működjenek a kriptopénzek az országban. 2017-ben aztán hirtelen bezáratták a kriptopénz váltókat, de kriptopénz bányászat továbbra is legálisan működhet. Azonban a kínai nagytőkések mindig megtalálták a módját, hogyan lehet kihasználni a kriptopénzek adta országhatáron átnyúló pénzügyi rendszerét. Ha a tőke egy része a bitcoin felé veszi az irányt, akkor ismét egy olyan különleges helyzet alakulhat ki, mint ami 2017-ben volt tapasztalható. Akkor is a mostani helyzethez hasonlóan lefelé zuhantak a kínai részvények árai, miközben a bitcoin árfolyama egyre magasabbra tört.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.