A kínai szénbánya baleseteknek közük lehet a bitcoin hashráta visszaeséséhez

Úgy tűnik, hogy a kínai szénbányákban történt balesetek hatással lehettek a bitcoin bányászatra is. Az országban biztonsági ellenőrzések indultak nemcsak a szénbányákban, hanem a szénerőművekben is. Emiatt több egység kapacitását korlátozták a hatóságok, ez magyarázattal szolgálhat arra, miért csökkent a bitcoin bányászatok hashrátája.

Az elmúlt két hétben három baleset is történt a kínai Shanszi, Kujcsou és Hszincsiang tartományokban található szénbányákban. A kínai állami média állítása szerint a baleseteket gázrobbanás és áradás okozta. A legutóbbi incidensek, amelyek az elmúlt két napban Hszincsiangban és Kujcsouban történtek, eddig 12 ember életét követelték, emellett 21 ember esett a bányák fogságába. A halálos kimenetelű balesetek miatt az illetékes hatóságok úgy döntöttek, hogy szigorú ellenőrzés alá vetik az ezekben a régiókban működő szénbányákat és erőműveket is. A razzia első lépés az volt, hogy a térség nagy adatközpontjait lekapcsolták a villamosenergia hálózatról.

Míg a kínai bitcoin bányafarmok többsége az esős nyár folyamán a vízerőművek által előállított energiával üzemel, többségük a száraz évszakban Hszincsiangba és Belső-Mongólia északi tartományaiba vándorol át és ott folytatja tevékenységét októbertől a következő év májusáig.

Az AEX kínai bitcoin-tőzsde alapítója, aki a kriptovaluta adásvétel mellett Kínában több helyen bitcoin bányászfarmokkal is rendelkezik azt írta a kínai közösségi médiában, a Weibo-n, hogy “Hszincsiangban minden nagy adatközpontot leállítottak a hatóságok a biztonsági ellenőrzések idejére”.

Habár a régió bitcoin bányászfarmjainak alapvetően nincsenek biztonsági problémáik, a hszincsiangi Hutubiban történt bányászbaleset miatt lekapcsolták az áramellátást. A már említett kínai tőzsde alapítója kijelentette, hogy az eddigi információk szerint legalább még egy hét kell ahhoz, hogy minden visszaálljon a régi kerékvágásba, és ismét legyen villamosenergia.

A balesetek, az áramellátás szüneteltetése kihathatott a főbb kínai bitcoin bányászati pool-okra is, többek között az F2Pool-ra, a Poolin-ra, a BTC.com-ra, az Antpool-ra és a Binance Pool-ra, hiszen az elmúlt 24 órában komoly hashráta csökkenést lehetett tapasztalni. A BTC.com 10-35%-os csökkenést állapított meg.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük