A közösségi médiákat böngészik a legújabb árelemző algoritmusok

Több befektető is úgy gondolja, hogy a kriptovaluták és hagyományos eszközök árfolyamának előrejelzését a közösségi médiákon megosztott bejegyzéseket elemző algoritmusok emelhetik újabb szintre. 

Algoritmusok új generációja van a láthatáron a befektetési piacon

Az árfolyamok elemzésével már évek óta foglalkoznak a kriptovaluta befektetők is. Néhányan a technikai elemzésben látják a választ, még mások a fundamentális elemzéshez fordulnak tanácsért. Mivel a kriptovaluta piac mozgásait egyik módszer sem tudja teljes egészében megmagyarázni, a befektetők folyamatosan új megoldások után kutatnak. Az algoritmusok használata mindennapos dolognak számít a komolyabb kereskedők körében, azonban mint minden más, a kereskedő algoritmusok is folyamatosan fejlődnek.

A legújabb próbálkozás a közösségi médiák bejegyzései alapján próbálja meg kiszűrni az emberek hangulatát a kriptovalutákkal kapcsolatban. A befektetők olyan algoritmusok kifejlesztésén dolgoznak, amelyek képesek a közösségi médiákon megjelenő bejegyzések százezrei közül kiszűrni az esetleges árjelzéseket. A közösségi médiákon uralkodó hangulat számítógépes elemzése persze nem új találmány. A hagyományos piacokon is előszeretettel alkalmazzák a hangulat elemző algoritmusokat a különböző cégek ügyfeleinek hangulatának elemzésére. Ez segít az adott cég teljesítményének pontosabb feltérképezésére. A kriptovaluta piacon azonban talán eredményesebb lehet a hangulatelemzés, hiszen kevesebb hivatalos információ áll rendelkezésre az árfolyam irányának meghatározására, így nagyobb jelentőséget kap a befektetők pillanatnyi hangulata.

A hagyományos piacokhoz hasonlóan a kriptovaluták is sokszor érzékenyen reagálnak a különböző szabályozó szervek kijelentéseire. Egy olyan algoritmus, amely követi az ilyen kijelentéseket, illetve az emberek reakcióit az adott kijelentésre kétségkívül hozzájárulhat az árfolyammozgások pontosabb felmérésére.

Csak a nagyobb befektetők engedhetik meg maguknak a modern algoritmusokat

Ahogy azt sejthettük, egy hangulatelemző algoritmus, amely képes a fent említett feladatokat elvégezni nem olcsó mulatság. Andrea Leccese, a new yorki Bluesky Capital befektető cég elnöke szerint a költségek akár 500.000-tól 1 millió dollárig is terjedhetnek egy olyan algoritmus esetében, amely kizárólag a Twittert képes követni, angol nyelven. Hozzátette, hogy a magas költségek eltántorították a Bluesky-t a technológia alkalmazásától.

Az egyik legnagyobb kihívást a közösségi médiák óriási száma képezi. A Twitteren kívül a kriptovaluta közösség számos kommunikációs csatornát használ, mint például a Facebook, Telegram, Reddit és sok más. Ezeken az oldalakon, illetve applikációkon óránként több tízezer új hozzászólás jelenik meg, ami nagyban megnehezíti az őket elemző algoritmusok dolgát. A hangulatelemző algoritmusok általában kulcsszavak és érzelmeket kifejező szavak alapján próbálják kitalálni, hogy miként vélekednek a felhasználók egy adott digitális valutáról.

Ha valóban eredményesnek bizonyul a technológia, egyre kifinomultabb algoritmusok láthatnak napvilágot a közeljövőben és természetesen megkezdődhet a kommercializálódásuk is, azaz, az áruk csökkenésnek indulhat.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük