13 hónapos mélyponton a bitcoin, a fundamentálisok továbbra is rendben vannak

A bitcoin (BTC) 13 hónapos mélyponton áll ahogy megélénkült az eladási hullám a kriptopénz piacokon.

A vezető kriptovaluta 5165$ dollárra is lement, ami 2017 október 18-a óta nem tapasztalt mélypontot jelent. A zuhanás azután gyorsult fel, hogy a múlt héten áttörte a 6000 dolláros lélektani határt.

Az írás pillanatában a BTC ~5330$ dolláron kereskedik ami 24 óra leforgása alatt ~4.5 százalékos gyengülést jelent. Az éves csökkenés ~32 százalék, 2017. november 19-én az árfolyam még ~7700 dollár körül mozgott.

Az altok, ahogy lenni szokott még nagyobb esést kellett elszenvedjenek: az ethereum (ETH), cardano (ADA), Tron (TRON) és monero (XMR) egyaránt kétszámjegyű esésen van túl 24 óra elforgása alatt. Az ETH már csak ~155 dollárt ér, egyre jobban eltávolodva piaci kapitalizáció alapján a 2. helytől, ahol köszönhetően a kevésbé súlyos esésnek és a hétvégi ralinak, a Ripple XRP-ja magabiztosan csücsül. Az XRP követve a bitcoin gyengülését 4.8 százalékot vesztett 24 óra leforgása alatt. A Coin Market Cap top 100-as listáján mindössze 8 kriptovaluta van zöldben, abból 3 stabilcoin, ami a kereskedési volumen növekedésével összhangban azt indukálja, hogy a traderek újfent stabilcoinokba menekülnek.

A hetekben zajló eladási hullám a teljes kriptopénz piaci kapitalizációt 13. havi mélypontra, 173 milliárd dollárra apasztotta. Csak az elmúlt 5 napban az érték 30 milliárd dollárral esett.

A kockázatkerülő mentalitás a következő napokban fokozódhat mivel a bitcoin gyenge lábakon áll a technikai indikátorok elemzése alapján.

Hetes chart

Forrás: CoinDesk

A CoinDesk fenti ábrája alapján a BTC a múlt héten 5560 dolláron zárt, ami megerősítette a 9 hónapos csökkenő csatorna áttörését indukálva a medve piac nem múló erejét.

A kriptovaluta egyben a 100 hetes exponenciális mozgóátlag (EMA) alatt zárt ami már június óta támaszként szolgált a BTC-nek. Egy még fontosabb tényező, hogy mind az 50, mind a 100 hetes EMA egyáltalán nem mutat bikás jeleket.

A 14 hetes RSI 37.00 ponton áll ami még mélyebb és további eladást indukál.

Ezek alapján nem kizárt az 5000 dolláros lélektani támasz eleste sem az elkövetkezendő napokban. A fő támasz innen fogva 4100 dollárnál van (itt kapcsolódik a 2015. januári és a 2017. áprilisi minimum.)

Napos chart

Forrás: CoinDesk

A napi charton az RSI túladottságot jelez, ami azt jelenti, az 5000 dollár alatti állapot nem tartható fenn hosszú távon.

4 órás chart

Forrás: CoinDesk

Az RSI a 4 órás charton magasabb aljakat jelez a 15-ei aljhoz képest ami bikás divergenciát prognosztizál. Várhatóan akkor kerülhetnek fölénybe a vásárlók, ha az RSI magasabb aljakat kezd el mutatni a 4 órás gyertyánál és zöldben tud zárni a nap végén. Akkor esély lehet egy korrekciós ralira.

Fundamentálisok

Bányászat szempontjából a bitcoin hálózat hashrátája csökkent, amely felételezhetően időszakos és a lassan elhaló bitcoin cash hash-háború miatt következett be lévén néhány BTC bányász dönthetett úgy, hogy a bitcoin cash SV vagy a bitcoin cash ABC coint kezdik el bányászni a hard fork belviszály gyors rendezése érdekében. A BTC és a BCH is egyazon SHA256 bányász algoritmuson alapul.

Forrás: Bitcoin Wisdom

A csökkenő bányász nehézség pedig az egyik legnagyobb július óta:

Forrás: Bitcoin Wisdom

Az aktív walletek számában nincs elmozdulás és naponta 450 000 – 600 000 aktív wallet felhasználói tranzaktálnak bitcoinnal. A Bit Info Charts ábrája alapján enyhe emelkedő trendet mutat, de még nem tért vissza a 2017. decemberi csúcsra.

Forrás: Bit Info Charts

A jó hír, hogy növekszik a Bitcoin Lightning hálózat elfogadottsága, mely sokak szerint megalapozhatja az utat a mainstream elfogadottság előtt a gyors és minimális tranzakciós díjaival.

Mit gondolsz, hol az alja?

Tetszett a cikkünk, megérdemlünk egy kis bitcoint vagy shitcoint? Támogass minket!

Bitcoin: 1EmtPRcdK168WSN5czx15VuUxBBLhR8MZC
Ether és tokenek: 0xa06624093e2a7baa949f40ddb3ec4326cb036c98

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük