BAT token technikai elemzés – forgalomban lévő token hajtja le az árfolyamot

A forgalomban lévő egymilliárd BAT token valószínűsíthetően lefelé fogja nyomni az árát mindaddig, amíg a Brave felhasználószám, aktív címek száma és a napi tranzakciós volumen lényeges emelkedésnek nem indul.

A Basic Attention Token (BAT) ~89%-ot zuhant a 2018 januárban beállított rekordárfolyamáról. A piaci kapitalizáció jelenleg 138 millió dollár és a napi kereskedési volumen 2.08 millió dollár.

Pillanatnyilag a Google és a Facebook dominálja az online hirdetési piacot. A két cég együttesen a hirdetési hálózataikkal közösen a teljes online hirdetési bevétel 73%-át zsebelik be. A piac nem csak hogy duopóliummá vált, de a hirdetési hálózataik által elhelyezett reklámok lényegesen növelték a weblapok betöltési sebességét. Egyre több felhasználó dönt a hirdetésblokkolók használata mellett ami az online publikációk drasztikus bevételcsökkenéséhez vezetett.

A BAT egy Ethereum-alapú (ETH) ERC-20 token, melyet arra fejlesztettek ki, hogy a kiadók, hirdetők és felhasználók között közvetlen fizetési megoldásként szolgáljon anélkül, hogy a hirdetési hálózatokra szorulnának, melyek használata sokszor együtt jár a személyes adatok védelmének semmibe vételével. Brendan Eich, BAT alapítója és elnöke korábban a Javascript alapításában is részt vett, de egyben a Mozilla és a Firefox társalapítója is.

Töltsd le a BRAVE böngészőt és keress BAT tokeneket!

A betöltési sebesség problémájának orvoslására a BAT tokent magasabb hasznosság jellemzi, aminek elsődleges felhasználási felülete az Eich által létrehozott Brave webböngésző. A Brave csökkenti a honlapok betöltési idejét a hirdetések blokkolásával és közben mikroutalások segítségével segíti a publikálókat és a tartalomkészítőket, hogy egy hirdetésalapú bevételi forrásban részesüljenek.

A tartalomkészítők és online publikációk hagyományos bevételciklusának köszönhetően kiadóspecifikus előfizetéses modellek is kialakultak. Az ilyen modellek a felhasználói élmény rovására mennek mivel a felhasználóknak egyenként kell ezeket az előfizetéseket kezelniük, külön-külön minden egyes oldalon. A Brave/BAT kombináció segítségével egy frikciómentes utalási élmény teremthető, mely a háttérben az user számára észrevétlenül zajlik le miközben a weben böngésznek. A Brave felhasználók egyben közvetlen utalásokat is támogathatnak a YouTube és Twitch streamingjeik során.

A Brave két körben jutott befektetési forráshoz: egyre még 2015 novemberében került sor amikor 2.5 millió dollárt gyűjtött, a másikra pedig 2016-ban 4.5 millió dollár befektetéssel. A BAT token ICO-ja 2017-ben zajlott le és mintegy 35 millió dollárt gyűjtött 30 másodperc alatt, ahol a befektetői kör összlétszáma 130 fő volt. Az ismertebb befektetők között van a Digital Currency Group és a Pantera Capital befektetőcég is. Az egymilliárd BAT tokent 3 dollárcentért értékesítették. A Brave/BAT csapata felügyel 500 millió tokent és az elmondásuk szerint a BAT teljes tokenkínálata soha nem fogja meghaladni az 1.5 milliárd tokent.

Nem sokkal korábban a Brave bejelentette az opcionális Brave Ads indulását, amit a Brave böngésző Rewards beállításainál lehet bekapcsolni. A funkció júniusban kerül béta formában bevezetésre és segítségével a felhasználók a Brave által szelektált hirdetéseket tekinthetnek meg és léphetnek interakcióba amiért BAT tokenjutalomban részesülnek. A Brave közlemény értelmében a rendszer révén a felhasználók tárcáiban fog kikötni a bruttó hirdetési bevétel 70%-a. A héten pedig a Cheddar nevű videó-híroldallal kötött partnerséget, ami során a médiaoldal ingyen megossza a prémium tartalmait a Brave böngészőt használókkal.

A tartalomkészítők és a kiadók a Brave böngészőt használva tudnak BAT kifizetésekben részesülni, de akár az Upholdon is el lehet végezni a hitelesítést, ami egy fizetési processzor és a Brave ökoszisztémában mint letétkezelő funkcionál. A BAT tokeneket automatikusan fiatpénzre is át lehet váltani és a tartalomkészítő/kiadó bankszámlájára lehet utalni. Itt fontos megjegyezni, hogy zs Uphold 2.99 dollár tranzakciós díjat számol fel, ami az egyik legmagasabb a kriptós escrow szolgáltatók között.

2018 végén a Brave 5.5 millió aktív felhasználóval rendelkezett, 20 százalékuk asztali, 80%-uk mobilos alkalmazáson keresztül töltötte le a böngészőt. Az Androidos készülékeknél eddig 10 millió letöltést regisztráltak. Összehasonlításképp a Google Chrome 2016 novemberében 2 milliárd telepítést jelentett. Technológiailag ugyanakkor a Brave böngésző képes a leggyorsabb oldalletöltési időt produkálni, és veri a Chrome-ot és a Firefox-ot is. A Brave eddig 28 700 regisztrált kiadót és 43 000 Youtube és Twitch tartalomkészítőt tudhat soraiban (köztök a Bitcoin Bázist is), melyek mind jogosultak a BAT kifizetésekre.

Forrás: batgrowth.com

A Brave privát Tor asztali böngészést kínál és a DuckDuckGo segítségével privát mobilost is. A böngészőbe integrálva van az ETH és ERC20 tokenek tárolására képes MetaMask böngészőtárca is. A platformokat folyamatosan fejlesztik és a múlt év decemberében piacra dobott HTC Exodus 1 okostelefonba már mint alapértelmezett böngésző került bele.

A hálózati oldalról vizsgálva a napi BAT tranzakciószám (vonal a charton) óriásit nőtt októberben és november elején, amit elsősorban a spekuláns kereslet hajtott és/vagy a Coinbase által kilátásba helyezett BAT token listázás. Azóta a napi tranzakciószám lényegeset esett. Az átlagos tranzakciós érték (satírozott rész a charton) oszcillált az elmúlt 12 hónapban és jelenleg rekord alacsony szinten áll.

Forrás: coinmetrics.io

A 30 napos Kalichkin hálózati érték a napi hálózati tranzakciókhoz képest (NVT – vonal az ábrán) jelenleg a hálózat indulása óta tapasztalt legalacsonyabb értéken, a 27 alatt áll. Az NVT csökkenő trendje azt sugallja, hogy az érme alulértékelt a gazdasági aktivitásához és hasznosságához képest, ami egyfelől egy bikás indikátorként is értelmezhető. De az adatot nagyban befolyásolja a Coinbase listázás, és az azt követő kicsapongó BAT token aktivitás nagyban rányomja a bélyeget az értékre. A histórikus adatok hiányában az alacsony NVT értéket nem lehet egyértelműen token alulértékeltségnek kikiáltani, de általánosságban igaz, az alacsony NVT indikátor alulértékelt állapotot jelöl.

A napi aktív címek száma (satírozott a lenti ábrán) ugyanúgy dinamikusan emelkedett októberben és novemberben, de azóta a felére esett a 12 havi ATH-ról. Az emelkedés újfent egybeesik a Coinbase listázással. Az aktív és egyedi címeket fontos akkor elemezni, ha egy token fundamentális értékét kívánjuk meghatározni a Metcalfe törvény segítségével.

Forrás: coinmetrics.io

A fejlesztői aktivitást adatait figyelve 23 fejlesztő járult hozzá 1 100 committal a BAT adattárakhoz az elmúlt évben. A legtöbb BAT commit-ot a tokenkibocsátó adattárában hajtották végre (lásd alul). Az érmekibocsátók többsége a GitHub közösségi fejlesztői platformon listázza a projektjét, ahol a fájlokat adattárakban vagy angolul repókban tárolják és a rajtuk végrehajtott változtatásokat nevezik commit-oknak. A commit-ok során rögzítik a fejlesztő nevét, a változtatás idejét és más egyéb adminisztratív paramétert. A commitok inkább egy számszerű adatot szolgáltatnak a fejlesztés állapotáról, de nem feltétlenül jelzi a fejlesztések minőségét. A magas szám elsősorban az adott projekt iránti általános fejlesztői érdeklődést és aktivitást indukálja.

Forrás: https://github.com/brave-intl/publishers/graphs/contributors

A BAT tokent elsőként a Bittrex listázta még 2017 júniusában, amit a Binance követett novemberben, a Bitfinex 2018 januárban, a Poloniex 2018 augusztusában és a legfrissebb lényeges tőzsdei listázás a Coinbase tőzsdéje 2018 novemberében. A Coinbase Pro-n, BAT/USDC az egyetlen BAT pár, de BAT-ot lehet venni dollárért Coinbase kiskereskedői platformján.

A BAT tőzsdei kereskedési volumenét az elmúlt 24 órában a Bitcoin (BTC) és az Ethereum (ETH) párok vezetik. A Coinbase USDC párja a teljes volumen 13%-áért felel. A tőzsdei megoszlás alapján a legnagyobb volument a LAToken, Binance és Coinbase tette ki.

A Google Trendek adatai alapján a “Basic Attention Token” kifejezésre a rákeresés 2018 novemberben ért a csúcsára, ami szintén Coinbase listázás idejével esik egybe. A Google Trendek adataiban bekövetkező ugrások gyakran az árfolyamban mint emelkedés csapódik le. Egy 2015-ös tanulmány szerint a Google Trendek és a bitcoin árfolyama között nagyon erős korreláció figyelhető meg, ám akkor a jelentés még arra a következtetésre jutott, hogy a keresések dramatikus emelkedése a bitcoin árfolyam esését eredményezi, aminek ellentmond a 2017 decemberi ATH rákeresés és ATH BTC árfolyam.

BAT technikai elemzés

A BAT fiatpénz piacok még kifejezetten újdonságnak számítanak és ehelyett érdemesebb a BAT/BTC pár elemzése. A BAT lényegében az 1200-5500 szatosi közötti tartományban kereskedett az elmúlt egy évben, ami árfolyam ciklikusságot feltételez, hasonlóan a DOGE/BTC párhoz. Amennyiben a BAT áttöri ezt a tartományt és sikerül egy új emelkedő trendbe állnia, akkor a kereskedési volumen, az exponenciális mozgóátlag (EMA) és az Ichimoku felhő lehet a legjobb indikátorunk az optimális beszállási lehetőségre.

A napi charton az 50/200 EMA-k többször is keresztezték egymást 2018 során, de kevés volt arra, hogy fenntartható hosszú távú trend emelkedjen ki belőle. Ez azt sugallja, hogy a piacok trendnélküliek. A volumen profilja a látható tartománynak (VPVR) azt jelzi, hogy a legnagyobb volumenek a tartomány két végpontján következtek be. Amennyiben több gyertya is az 5000 szatosi fölött tud zárni a napi kereskedési volumen emelkedése mellett, akkor tovább emelkedhet felfelé. Az RSI divergencián nem vehető ki aktív bikás vagy medvés volumen.

BAT token technikai elemzés

Az Ichimoku felhőt kielemezve négy metrikát használtunk egy trend létezésének konfirmálására: aktuális árfolyam a felhő függvényében, a felhő színe (piros a medvés, zöld a bikás), a Tenkan (T) és a Kijun (K) keresztet, valamint a leszakadó távolságot. A legjobb pozíciónyitási pont mindig akkor adódik, mikor a legtöbb indikátor medvésről bikásra vált át, vagy fordítva.

A jelenlegi állapot az Ichimoku metrikák alapján a napos charton 20/60/120/30 időtartamokra medvés: az árfolyam a felhő alatt van, a felhő is medvés, TK-kereszt szintén, a leszakadó távolság (Lagging Span) a felhő és az árfolyam alatt van. Egy klasszikus long belépésnek nincs addig értelme, amíg az árfolyam nem kúszik a felhő és a bikás TK-kereszt fölé, amit már október óta nem láttunk. Minden további bikás Kumo-kitörésnek nagyon gyenge utóhatása volt.

BAT token technikai elemzés

A BAT/USD párnál a napos Ichimoku szintén medvés, de itt még egy zuhanó ék formáció is kialakulhat, ami egy bikás forduló chartminta. Az ismertetőjele a zuhanó ék mintának, hogy az árfolyam szűkebb és szűkebb tartományokban esik. Pillanatnyilag nem vehető ki bikás RSI divergencia. A lapos Kumo 0.26 dollárnál mágnesként vonzza az árfolyamot és itt trendforduló lehetséges. A szintnél histórikus volumen konfluencia is található (piros vízszintes vonal) amely mint ellenállás funkcionál.

BAT token technikai elemzés

Következtetés

A fundamentálisok alapján a BAT használat óriásit esett a 2018. novemberi Coinbase listázás óta. Ugyanakkor a Brave böngésző userek és a listázott kiadók száma tovább nőtt 2018 második felében, bár ez egyelőre nem jelentkezett a BAT token árfolyamában. A forgalomban lévő egymilliárd BAT token egyelőre lefelé hajtó erőként jelentkezik az árfolyamban, de amint a Brave felhasználószám, aktív címek száma és a napi tranzakciós szám elér egy kritikus tömeget, a helyzet fordulhat.

A BAT/BTC pár indikátorok arra engednek következtetni, hogy az árfolyam 2200-5500 szatosi között kereskedik és komolyabb kitörésre a tartományból nem lehet számítani. A BAT/USD esetén beszállási lehetőség lehet a túladott árfolyam miatt a 0.26 dolláros árszint. Általánosságban mindkét pár medvés trendben kereskedik.

Töltsd le a BRAVE böngészőt és keress BAT tokeneket!