Brazília lakossága bevásárolt, 2021-ben több mint 4 milliárd dollárért vett kriptót

A brazil állampolgárok jelentős mennyiségű kriptovalutára tettek szert a 2021-es év során, annak ellenére, hogy az ország kormánya új jogszabályokat szeretne bevezetni a szektor szabályozásának érdekében. Emellett több felmérés is alátámasztja azt, hogy mind Brazília kormánya, mind lakossága támogatja a Bitcoin adoptációt és a kriptovaluták használatát. 

A Brazil Központi Bank monetáris politikáért felelős minisztere, Bruno Serra, által szolgáltatott adatok alapján a brazilok 2021-ben 4.27 milliárd dollárnyi kriptót vettek. A legterjedelmesebb összeg májusban cserélt gazdát, ami megközelítőleg 756 millió dollár volt. Ez az érték a BTC rekordmagas árának volt köszönhető, ami abban az időben a 65 000 dolláros árfolyamot is elérte.

Januárban Brazília digitális eszközökben érdekelt népessége összesen 419 millió dollárért vásárolt kriptovalutákat, míg augusztusban az összeg 496 millióra rúgott. A kereslet márciusban “csupán” 357 millió dollár volt, ami az eddigi legalacsonyabb eredmény a 2021-es év során.

Brazília BTC

Brazília kriptó befektetései mögött rejlő indíttatások

A megvásárolt kriptovaluták mértéke jól szemlélteti a digitális fizetési eszközök fontos szerepét az ország gazdaságában. Ez különösképpen igaz a COVID-19 pandémia után, hiszen azalatt az időszak alatt a világ államainak nemzeti valutái egytől egyig veszítettek értékükből.

A kriptovaluták használatára való átállást merőben megkönnyíti a nemrégiben elfogadott kriptotörvény, amely legálisan is hasznosíthatóvá tette a digitális valutákat. A brazil kormány szerint a lakosok a közeljövőben ingatlanokat, autókat, de még akár a McDonald’s gyorsételeit is megvásárolhatják majd kriptók felhasználásával.

Akárcsak a legtöbb dél-amerikai állam, Brazília gazdaságának is szembe kellett nézni az utóbbi időkben az infláció, a hiperinfláció és a defláció kártékony jelenségeivel. Ez is nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a kriptók a civilek mentsváraivá váljanak a kiszámíthatatlan gazdasági állapotok közepette.

A megvásárolt kriptovaluták jelentős része a brazil lakosság azon rétegéhez tartozik, akik nem veszik igénybe a bankintézetek által nyújtott szolgáltatásokat. Ennek több oka is lehet, mint például az, hogy nem bíznak meg ezekben az intézményekben. Azonban az is előfordulhat, hogy a bankok nem hajlandóak együttműködni velük kaotikus gazdasági helyzetük miatt.

Továbbá, mivel a szektor nem rendelkezik szigorú szabályokkal és bárki vehet kriptókat, a fiatal generáció körében is közkedveltté vált.

Fontos viszont azt is megemlíteni, hogy ezek a brazíliai beruházások a kriptovaluták felfelé ívelő árfolyamainak is köszönhetőek, amelyek felbátorították a civileket az invesztálásra.

Brazília azonban mégis szabályozni akarja a kriptókat

A pletykák szerint a brazil államigazgatás azt fontolgatja, hogy El Salvador lépését követve, legális fizetőeszközzé tegye a Bitcoint. Csakhogy, az ország törvényhozó szervei egy olyan rendelet bevezetését is tervezik, amely átfogóan szabályozná az egész ágazatot. Elmondásuk szerint ezzel megkönnyítenék a lakosság számára a piac átláthatóságát. Ezzel pedig a lehető leginkább kiszorítanák a csalókat is.

A kriptovaluták hívei úgy hiszik, hogy az ehhez hasonló pozitív kicsengésű törvények a BTC árfolyamának emelkedéséhez vezethetnek.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.