A központi bankok egy stabilcoin megfigyelőrendszeren dolgoznak

Egy Londonban működő globális központi banki tesztlabor egy “stabilcoin megfigyelőrendszert” tervez. Céljuk ezzel, hogy a hatóságok tisztább képet kapjanak arról, hogyan működnek ezek az érmék, és ezáltal közelebb jussanak a szabályozásuk meghatározásában.

A stabilcoinok a kriptopénzek egy olyan fajtája, amelyek célja, hogy 1:1 arányú kapcsolatot tartsanak fenn egy fiat valutával, például a dollárral. Az egyik legnépszerűbb és legszéleskörűbben használt stabilcoin-pár, a Luna és a TerraUSD volt. Ez a páros valószínűleg mindenki számára ismerősen cseng, hiszen tavalyi összeomlásuk óriási felfordulást okozott a kriptopiacokon.

A Nemzetközi Fizetések Bankja (BIS), a fiathoz kötött coinok nagyobb felügyeletét kívánja biztosítani. A gyakran a világ központi bankjainak központi bankjaként emlegetett intézmény egy olyan eszközön kezd el dolgozni londoni innovációs központjában, amellyel nyomon követhetik a stabilcoinok működését.

A bank legfontosabb prioritása a CBDC-k vizsgálata

2023-ban a BIS Innovation Hub fokozottan összpontosít a fizetési rendszerek javítására és a központi banki digitális valutákkal (CBDC) való kísérletezésre. Emellett fókuszál a pénzügyi szabályozás és felügyelet jövőjének alakítására, valamint a pénzügyi szektor környezetbarátabbá és biztonságossá tételére. Az idei munkaprogramban szerepel a Pyxtrial projekt is, egy új kísérlet, amelyet a központ londoni központja indít a stabilcoinok rendszerszintű felügyeletének lehetővé tétele érdekében.

A Pyxtrial projektnek nevezett program olyan technológiai eszközöket is vizsgálni fog, amelyek segítik a szabályozókat az adatalapú politikai keretek kialakításában – közölte a bank kedden, amikor bemutatta 2023-as munkaprogramját.

“A projekt különböző technológiai eszközöket fog vizsgálni, amelyek segíthetnek a felügyelőknek és a szabályozóknak az integrált adatokon alapuló szakpolitikai keretek kialakításában” – áll a BIS közleményében.

Egyszerre 15 különböző CBDC kísérleten dolgoznak

A 63 központi bankot tömörítő központi banknak világszerte szétszórtan vannak innovációs központjai, amelyek a CBDC-ket érintő 15 különböző kísérleten dolgoznak – derült ki a programból.

A folyamatban lévő kísérletek azt is megmutatják, hogy a nagy- és kiskereskedelmi CBDC-k, valamint a hazai fizetési rendszerek összekapcsolása hogyan biztosíthat gyorsabb, olcsóbb és átláthatóbb határokon átnyúló fizetéseket. Három különböző, CBDC-t érintő kísérlet is bebizonyította, hogy a digitális valutákkal közös platformok technikailag megvalósíthatók. Emellett olyan előnyökkel járnak, mint az alacsonyabb költségek, a gyorsabb elszámolás és a működési átláthatóság.

A 2023-as program nagy hangsúlyt fektet arra, hogy a központi banki digitális valuták hogyan javíthatják a fizetési rendszereket. A közleményből kiderült, hogy a BIS az Atlas nevű projekt keretében a kriptovaluták és a DeFi megfigyelési rendszerein is dolgozik.

Jelenleg az ágazat a legtöbb országban nagyrészt szabályozatlan. Ami azonban nagyon fontos, hogy a digitális valutákhoz kötődő projekteknek a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása elleni védelemre vonatkozó szabályoknak szigorúan meg kell felelniük.

BIS Innovation Summit 2023

A BIS Innovation Hub a projektportfólióján túl más kulcsfontosságú kezdeményezéseket, köztük a BIS Innovációs Hálózatot is folytatja. A harmadik csúcstalálkozót “Technológiai innováció a bizonytalanság korában” címmel 2023. március 21-22-én tartják a svájci Bázelben, ahol a köz- és magánszektor felső vezetői vesznek részt.

A BIS innovációs csúcstalálkozóján a globális politikai döntéshozók, a pénzügyi és technológiai iparágak felsővezetői és akadémikusok vesznek részt. Elsődleges céljuk, hogy megvitassák, hogyan segíthet a technológiai innováció a központi bankoknak és a pénzügyi piacoknak a bizonytalan időkben való eligazodásban, és ugyanakkor hogyan zavarhatja meg a központi bankok és a pénzügyi közvetítők működését.