A Kraken flash crash miatt pert fontolgatnak a kereskedők

A flash crash szóösszetétel most már a magyar nyelvben is egyre többször feltűnik. Nagyjából azt jelenti, hogy nagyon rövid idő alatt zuhan egy árfolyam egy nagyobbat. Volt már ilyen tavaly például novemberben, amikor 1 perc alatt 2000 eurót esett a BTC árfolyama a Bitstampen. Tegnap hatalmas felháborodást váltott ki a Kraken tőzsde felhasználói között, hogy a Kraken flash crash komoly veszteséget okozott nekik. Miközben állítólag nem fértek hozzá a felülethez. A flash crasheket valószínűleg egyébként a teljes piacot megmozgató visszaesések okozhatták, amelyek február 22-én jelentkeztek.

A Kraken flash crash háttere

Gondoljunk csak bele, a BTC 9500 dollárt zuhant az 57500 körüli értékéről, míg az Ethereum is 400 dollárt zsugorodott a közel 2000 dolláros áráról 24 óra leforgása alatt. Mindenesetre úgy tűnik, hogy ezek a piaci hatások jóval komolyabban érintették a Krakent. Itt ugyanis gyenge volt a vételi oldal ereje és sok volt az eladás, ezen a tőzsdén 22%-ot zuhant a BTC, egészen 45 ezer dollárig. Az Ethereum is mélyre zuhant, 64%-ot esett ezen a tőzsdén. A kapcsolódó reddites fórumon ennek megfelelően elszabadult a pokol. Néhány kereskedő egyenesen azzal fenyegetőzött, hogy perre mennek a Kraken ellen, többen életük megtakarításainak elvesztéséről írtak. Voltak olyanok is, akik szerint a Kraken flash crash nem csak szimplán veszteségeket okozott nekik, hanem az egyenlegük egyenesen mínuszba ment át.

Tehát a flash crash miatt ők tartoznak a Krakennek, amit azért nehezen lehet elképzelni, hogy jöhetett létre. Az első jelek alapján azonban úgy tűnik, hogy a Kraken nem igazán tervezi azt, hogy kárpótolja a kereskedőket a veszteségekért. Főleg, mivel a tőzsde szerint nem volt semmilyen technikai hiba, a piaci folyamatok okozták az összeomlást. A hirtelen és egy-egy tőzsdéhez kapcsolódó flash crashek által kiváltott tőkekivonás elkerülése érdekében sok kriptoderivatívákkal foglalkozó platform már régóta indexárat használ a lehívások meghatározásához. Viszont a Kraken kereskedői azért is dühösek, mert az Ethereum hirtelen összeomlása miatt keletkezett veszteségeket például a Nexo névre hallgató platform meg fogja téríteni a felhasználóinak. A kriptovilágban egyébként nem ritkák a nagy ármozgások, február 15-én például az Ethereum 11%-ot esett és egyből közel 2 milliárd dollárnyi tőkekivonás történt.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.