A Kraken is búcsút int a Moneronak

A Kraken minden Monero egyenleggel rendelkező felhasználó érméit automatikusan BTC Price BTC Price váltja át a határidőt követően.

A kriptotőzsde bejelentette, hogy leállítja a Monero tokenek kereskedésének támogatását írországi és belgiumi ügyfelei körében. Közleményben adott tájékoztatást arról, hogy május 10-től leállítja az XMR kereskedését és a letéteket. A tőzsde továbbá jelezte, hogy a határidő lejárta előtt minden margin kereskedési pozíciót le kell zárni. Amennyiben ez nem történik meg, a Kraken automatikusan lezárja a pozíciókat.

A tőzsde hozzátette, hogy június 10-én teljes mértékben törölni fogja a Monerot a platformjáról. Ez azt jelenti, hogy ezen a napon az ír és belga felhasználók számára az XMR token felfüggesztésre kerül.

A Kraken kifejtette, hogy azon a felhasználóknak, akiknek a határidő lejárta után még mindig lesznek XMR tokenek számlájukon, az egyenlegüket automatikusan Bitcoinra konvertálja.

Mi történik a Moneroval?

A hír a közelmúlt beli Európai Uniós fejleményeket követően látott napvilágot. Eszerint az Eu-ban tilos a kriptoeszköz-szolgáltatóknak (CASP-k), névtelen felhasználók számára számlákat biztosítani, illetve olyan, az adatvédelem központú tokeneket használni, mint a Monero.

A Monero árát azonban nem befolyásolja az új fejlemény, 132,35 dollár körül mozog. A CoinGecko szerint a 24 órás csúcsot 136,59 dolláron, a heti csúcsot pedig 139,15 dolláron jegyezte.

Februárban a Binance bejelentése, miszerint törölni fogja tőzsdéjéről a Monerot, elindította a token árfolyamát a lejtőn. Február 6-án az XMR token 165 dollárról 136 dollárra, öt havi mélypontra esett a Binance-en. Az árfolyam február 7-én tovább zuhant 105 dollárra, aztán másnap gyorsan helyreállt.

Kitekintés

A szabályozó hatóságok 2018 óta világszerte keményen fellépnek az adatvédelem központú tokenek ellen. Japán volt az első olyan ország, amely kezdeményezte az anonimitást szorgalmazó tokenek betiltását.

A dél-koreai pénzügyi felügyelet 2020-ban kezdte el letiltani a tőzsdékről az adatvédelmi érméket, az ausztrál tőzsdék pedig a szabályozási frissítések miatt kezdték el törölni azokat.

Dubaj 2023. február 7-én tett közzé olyan iránymutatásokat, amelyek tiltják az anonimitással bővített tokenek kibocsátását és az adatvédelmi érmékhez köthető minden virtuális eszközzel kapcsolatos tevékenységet.

A Binance és a Kraken mellett a Huobi és az OKX is bejelentették a Monero és más, adatvédelem központú digitális eszközök törlését. A Huobi 2022. szeptember 19-én törölte a tőzsdéről a Monerot, a globális szabályozásoknak való megfelelés érdekében.

A tokent január 5. óta teljesen törölték az OKX kereskedési platformjáról. A tőzsde kifejtette, hogy a kivezetés a “stabil tőzsdei kereskedési környezet fenntartására” irányuló erőfeszítések része. Az OKX hozzáfűzte, hogy a döntés a felhasználók visszajelzéseit követi.