A Kraken kriptotőzsde az amerikai tőzsdefelügyelet új célpontja

Úgy fest, hogy a Kraken kriptovaluta kereskedési platform lett az Amerikai Értékpapír- és Tőzsdefelügyelet legújabb kiszemeltje. Olyan rágalmak érték a kriptotőzsdét, miszerint több tucatnyi bejegyzetlen eszközt listázott, illetve összevegyítette a vállalat forrásait az ügyfelek tőkéjével. 

A SEC egy 90 oldalas vádiratot nyújtott be a Kraken ellen a hétfői nap folyamán, így a tőzsde is már azon kriptoóriások táborát erősíti, aki összetűzésbe keveredett a hatósági szervvel. A beadvány azzal vádolja a Kraken-t, hogy számos értékpapír esetében megsértette a rájuk vonatkozó jogszabályokat. Emellett azt is feltételezik, hogy kliensei tőkeeszközeit olyképp vonta össze saját kintlévőségeivel, ami komoly károkat eredményezhet.

A Kraken egyébként idén februárban már 30 millió dollárt fizetett büntetésként a SEC-nek, mivel stakelési szolgáltatását törvénysértőnek találta.

A tőzsdefelügyelet sajtóközleményében arról számolt be, hogy a Kraken 2018 óta folytatott törvénytelen, hagyományos pénzügyi szolgáltatásokat ötvöző tevékenységet. Ez azt jelenti, hogy egyidejűleg funkcionált értékpapír tőzsdeként, brókercégként, kereskedőként és elszámoló ügynökségként.

A platform eszerint 9 számjegyű nyereséget generált a „kriptoeszközök törvénybe ütköző módon történő vásárlásán és eladásán keresztül”.

A vádpontok egyébként meglehetősen hasonlítanak a SEC által júniusban a Coinbase és a Binance ellen indított perekben taglaltakra. A korábbi jogvitákban felsorolt kriptovaluták mellett most új tokeneket is megemlítettek – ilyen például az ALGO, az ATOM, a COTI, a MANA és az OMG.

Mindkét kereskedési felület tagadta az állításokat és a SEC fejére olvasta, hogy tévesen interpretálta a kapcsolódó rendeleteket.

A kliensek eszközeinek kezelésére visszatérve, a kriptotőzsde silány belső könyvvitele sodorta veszélybe a felhasználók forrásait.

A Kraken nemrégiben az amerikai adóhivatallal is összeakasztotta a bajszát s vesztesként került ki az összecsapásból. Ennek következtében kénytelen lesz kiadni ügyfelei érzékeny adatait az IRS-nek.