Hiába a jogi vita, a Krakennek ki kell adnia az ügyfelei adatait

A Kraken kriptovaluta tőzsde levelet küld az amerikai ügyfeleknek, amelyben értesíti őket, hogy egy hosszadalmas bírósági per elvesztése után kénytelenek lesznek átadni az ügyfelek érzékeny adatait az adóhivatalnak (IRS).

A héten a Redditen felbukkanó levél az IRS-től származik, és része az adóhatóságok azon folyamatos erőfeszítéseinek, hogy hozzáférjenek a kriptopénz tranzakciókkal kapcsolatos információkhoz.

Az IRS eredetileg egy sor, a Kraken amerikai ügyfeleivel kapcsolatos nyilvántartást és adatot követelt. Válaszul a Kraken tiltakozott, kihangsúlyozva elkötelezettségét az ügyfelek magánéletének megőrzése mellett. A tőzsde hosszadalmas perbe kezdett, hogy szembe menjen a kéréssel, de mostanra meg kellett magát adnia.

Bár a Kraken csökkenteni tudta az érintett ügyfelek számát, a bíróság végül arra kötelezte a tőzsdét, hogy információkat és tranzakciós előzményeket küldjön be azon ügyfelekről, akik 2016 és 2020 között évi 20 000 dollárt meghaladó tranzakciót hajtottak végre, így ez az egyik legnagyobb sikeres kísérlet az amerikai kormányzat részéről a kriptobefektetők adatainak megszerzésére.

A Coinbase-t 2018-ban hasonló csapás érte, a Circle-t is ugyanilyen eljárás alá vonták 2021-ben, közvetlenül a Kraken elleni akció előtt. Később a Poloniex tőzsdét is az ügyféladatok kiadására kötelezték.

A FinCEN javaslatai nyomán, amelyek a jövőben az egyének tranzakciós előzményeinek proaktívabb adatelemzését, nyilvántartását és jelentését próbálják megkövetelni a magánélet védelmére vágyó felhasználókat különösen aggasztja.

Az adatgyűjtési erőfeszítések komoly hatással lehetnek a bitcoin-felhasználók magánéletére, még azokéra is, akik úgy döntenek, hogy nem vesznek részt szabályozott vagy KYC-köteles szolgáltatásokban.

Az érintett ügyfelek esetében a Krakennek a következő adatokat kell majd az IRS rendelkezésére bocsátania: nevek, születési dátumok, adóazonosító számok, címek, elérhetőségek és tranzakciós előzmények a megadott évekre vonatkozóan.

A Kraken várhatóan 2023. november elején osztja majd meg ezeket az információkat az IRS-szel.

A tőzsde azt tanácsolja az érintett ügyfeleknek, hogy konzultáljanak adótanácsadóikkal az említett évek kriptopénz tranzakcióihoz kapcsolódó esetleges adókötelezettségek kezelése érdekében.