A nagytőkés csoportok mindenkit kiszorítanak a kriptogazdaságból

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

A PwC kutatása szerint kiszorítják a nagytőkés csoportok a kisbefektetőket a különböző kriptoprojektekből. Ahogy a kriptó világa egyre jobban bekerül a mainstream befektetések közé és ahogy a konzervatív befektetői csoportok ellenérzései is egyre jobban szertefoszlanak a digitális érmékkel szemben, hirtelen hihetetlen mennyiségű tőke kezdett el ráömleni az iparágra.

Ennek a következményeként a belépési korlátok a különböző kriptó startup cégekbe és mindenféle digitális érme projektekbe olyan magassá váltak, hogy a kisebb szereplőknek egyszerűen esélyük sincs labdába rúgni.

Míg korábban különböző kezdeti fázisban lévő ígéretes blokklánc projektekben a technológia hívei pár százezer vagy akár pár tízezer dolláros nagyságrendű befektetéssel is tulajdonostárssá, vagy külső befektetővé válhattak, ma már szinte nincs olyan kicsit is komolyan vehető induló projekt, aminél ne milliós összegekről kéne beszélni hasonló befektetési szándék esetén.

A PwC tanácsadó / elemző óriás kriptovaluta szakágának vezetője, Henri Arslanian, úgy fogalmazott, hogy a nagytőkés intézményi befektetői csoportok, a hedge fundok, és az óriási privát alapok egyszerűen kiszorítják a kis halakat a vízből. Ma már nem ritka, hogy 5,10, 20 millió dollárra is szükség van ahhoz, hogy egy teljesen kétes kimenetelű, elenyésző felhasználói bázissal rendelkező, éppen csak tegnap indult blokklánc projektbe beszálljon bárki.

Mindig minden eladó, és mindig mindenre ugyanazok a vevők

Arslanian azt is kiemelte, hogy az utóbbi időben megduplázódott a kriptó startupokat érintő felvásárlások száma. Tulajdonképpen azt láthatjuk, hogy a decentralizációt, függetlenséget, a kialakult hagyományos esztelen különbségekkel és igazságtalanságokkal teli pénzügyi rendszertől valamiféle elszakadást hirdető projektek többségi tulajdonosai, sorra ugyanennek az elavult gazdasági rendszernek a legnagyobb játékosai lesznek. Hiszen értelemszerűen főképp ezek az emberek vannak a befektetéseket végző nagytőkés csoportok mögött és nem holmi mezei halandók.

A PwC adatai szerint míg 2020-ban az egész év során összesen 3 milliárd dollárnyi kriptóval foglalkozó vállalatokba irányuló befektetést láthattunk, idén ugyanezen befektetések összege, már az év első negyedévében átlépte ugyanezt a számot.

Példának okáért, a Cointelegraph jelentése szerint az FTX kriptotőzsde egyetlen forrásgyűjtési kampány során több mint 900 millió dollárnyi tőkeinjekciót kapott. Nem sokkal ezután a különböző elemzőcégek (akiknek jellemzően innen onnan érdekeltségeik is vannak a hasonló felvásárlásokat végző ernyőszervezetekben a gazdaság bármely területén) 1,2-ről 18 milliárd dollárra módosították az FTX becsült értékét.

Vagyis míg a nagybefektetők szerint a projekt a nagybefektetői tulajdonszerzés előtt 1,2 milliárd dollárt ért, a tulajdonszerzés után már annak a közel tizenötszörösét.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.