A kriptodeviza-reklámok felelősei a börtönbe mennek?

Az Egyesült Királyság pénzügyi hatósága, az FCA figyelmeztette a kriptodeviza-vállalkozásokat, hogy feleljenek meg az új kriptodeviza-reklám szabályoknak, különben börtönbüntetés vár rájuk. Bár ez vészjóslóan hangzik, az ország azért még mindig kriptobarát politikát tervez folytatni.

Az Egyesült Királyság hatósága közölte, hogy a kriptodeviza-reklámokra, promóciókra vonatkozó szabályozás hasonló lesz az egyéb magas kockázatú befektetéseket felölelő szabályozáshoz. Az FCA (Pénzügyi Irányítási Hatóság) február 6-i közleménye szerint figyelmeztette a kriptotársaságokat, hogy feleljenek meg az ország új pénzügyi promóciós rendszerének, különben akár két év börtönbüntetésre is számíthatnak.

Elállási jog a kriptóban?

A szabályozó szerint a kriptodeviza-promócióknak “világosnak, tisztességesnek és nem félrevezetőnek” kell lenniük. Hozzátették, hogy a kriptós társaságoknak konkrét kockázati figyelmeztetéseket és puffert kellene alkalmazniuk, mint például a 24 órás türelmi idő, amely lehetővé teszi a befektetők számára, hogy lemondják befektetéseiket.

A kriptopromóciókat csak az FCA által felhatalmazott személy vagy az ügynökségnél bejegyzett vállalkozás közölheti vagy hagyhatja jóvá. A pénzügyi felügyelet megjegyezte, hogy a rendelkezés még parlamenti jóváhagyásra vár.

Lesz lehetőség legális kriptodeviza-reklámozásra

Az FCA azt is írta, hogy az Egyesült Királyság fogyasztóit megcélzó kriptocégeknek fel kell készülniük erre a szabályozásra. Hozzátette, hogy a korai felkészülés lehetővé tenné, hogy továbbra is legálisan népszerűsíthessék a kriptót a brit fogyasztók számára. Az FCA mellett egy másik brit ügynökség, a Advertising Standards Authority is dolgozik a félrevezető kriptohirdetések visszaszorításán. A testület 2022-ben több eljárást indított az ilyen hirdetéseket közzétevő cégek ellen.

Britannia azért még akarja a kriptót

Eközben azonban Egyesült Királyság kormánya nem adta fel azon terveit, hogy az országot kriptodeviza-központtá alakítsa. A hatóságok ki akarják terjeszteni a szabályozást a kriptotőzsdék működésére is – írta a Cryptoslate. Az országot nem tántorítotte el ettől az FTX összeomlása sem, legalábbis Andrew Griffith parlamenti képviselő szerint nem szabad visszalépni a “kriptohub” terveitől. Január 10-én tartott tájékoztatóján fenntartotta, hogy a kormány továbbra is támogatja a kriptodeviza-technológiát.

Egyesült Királyság

Griffith szerint a kriptopénzek, az elosztott főkönyvi technológia és a blokklánc-technológia pártolása az előrejelzések szerint a jövőben gazdasági előnyökkel jár majd az Egyesült Királyság számára. Megismételte azokat a célkitűzéseket, hogy a szigetországot a “jól szabályozott, technológiailag fejlett pénzügyi rendszerek központjává” tegyék. Ebben a vízióban “abszolút van helye” a kriptopénznek és a blokklánc technológiának.

(Emögött persze az is ott van, hogy az ország próbálja visszanyerni a Brexit miatt igencsak meggyengült vezető szerepét a világ pénzügyi rendszerében – a szerk.)

Mikor lesz CBDC?

Griffith megerősítette, hogy az Egyesült Királyságnak nem áll szándékában akadályozni az új technológia biztonságos használatát. Olyan rendszert kíván létrehozni, amely növekedést és további innovációt eredményez, beleértve “a stabilcoinok nagybani használatát” is.

A digitális fonttal (CBDC-vel, azaz jegybanki digitális fizetőeszközzel) kapcsolatban Griffiths megerősítette, hogy a következő hetekben konzultációs dokumentumot fognak kiadni. Korábban felbukkant egy videó Rishi Sunak miniszterelnökről, amelyben arról beszélt, hogy a G7-országok a CBDC-k tanulmányozásáról is konzultáltak. Kijelentette, hogy ebben a szakaszban még nem született döntés arról, hogy folytatják-e ezeket a kutatásokat.

CBDC=rabszolgaság?

A CBDC-kkel kapcsolatos közhangulat általában kedvezőtlen. Például a Bitcoin Magazine egy nemrégiben megjelent tweetje a CBDC-ket “rabszolgaságnak” nevezte, míg a Bitcoin a szabadságot jelenti – említette meg a Cryptoslate.

Nagy-Britanniában február elején a kormány weboldalán közzétettek egy vitairatot a kriptodeviza-szabályozásról, amelyről április 30-ig lehet konzultálni.

Kapcsolódó cikkeink:

Címlapkép forrása: Pixabay.com