A kriptovaluták mellett szólalt fel az Egyesült Királyság új gazdasági minisztere

Richard Fuller, az Egyesült Királyság új gazdasági minisztere szerint az államnak a „kriptovaluták globális központjává” kell válnia, hogy az innovatív kriptotér nagyobb teret kapjon a kibontakozásra.

Fuller hozzátette, hogy a technológia növekedése miatt az új kormány „keresi annak a módját, hogy az Egyesült Királyság globális versenyelőnyhöz jusson” a kriptovaluta szektorban.

“Az Egyesült Királyság vagy kívülről szemléli azt, ahogyan a technológia átalakítja az élet egyes aspektusait, vagy a szektor legvonzóbb államává válik.nyilatkozta Azt szeretnénk, hogy az ország legyen a kriptovaluta technológiák meghatározó globális központja, ezért a fintech szektor megerősítésére fogunk építkezni, új munkahelyeket teremtve és új szolgáltatásokat kifejlesztve.

A gazdasági miniszter ugyanakkor elárulta azt is, hogy a nemrégiben bevezetett Financial Services and Markets Bill jogszabály mellett továbbra is kitartanak, mely jelentős változásokat ígér a brit pénzügyi szolgáltatások, köztük a stabilcoinok szabályozásában is. A jó hír ugyanakkor, hogy a törvényjavaslat a meglévő szabályozási kereten túl a coinok előnyeinek „hasznosítására” is lehetőséget fog adni a költségek csökkentése és a szolgáltatások javítása érdekében. Bebiztosítják továbbá, hogy „a fogyasztók vagyona védve legyen, ha egy stabilcoin kibocsátó fizetésképtelenné válna”.

Nem meglepő az Egyesült Királyság döntése, de akad azért némi buktató

Alexander Stafford, a Rother Valley képviselője szerint teljesen természetes, hogy az Egyesült Királyság üdvözli otthonában a kriptovalutákat, tekintettel arra, hogy „az állam már most a pénzügy lüktető szíve”, és Liz Truss brit miniszterelnök is elkötelezte magát a kriptotér fejlesztése mellett.

„Ha megoldjuk az oktatással és a szabályozással kapcsolatos problémákat, úgy gondolom, virágzó iparágunk lesz itt az Egyesült Királyságban” – tette hozzá Stafford.

Később Fuller is osztotta Stafford véleményét:

„Ha az országot a kriptovaluták otthonává varázsoljuk, több befektetést vonzhatunk, új munkahelyeket teremthetünk, részesülhetünk az ebből fakadó adóbevételekből, úttörő termékeket és szolgáltatásokat hozhatunk létre, az Egyesült Királyság pénzügyi szolgáltatásait pedig egy új korszakba költöztethetjük.”

A szakértők szerint ugyanakkor akad némi buktató is, még ha „nincs is olyan ok, amiért egy ésszerű keretrendszerrel ne lehetne az Egyesült Királyság a technológia globális központja”. Bradley Duka, a londoni székhelyű ETC Group vezérigazgatója úgy véli, nem lesz egyszerű az azonosulás azon területekkel, melyek átjárást biztosítanak a kriptovaluták és a hagyományos pénzügyek között. Ami pedig a kriptovaluták volatilitását illeti, a Bank of Englad szerint a jövőben szigorúbb törvényekre van szükség a pénzügyi rendszer teljes egészének védelme érdekében.