A kriptóknak hála liberális szelek fújnak az európai befektetési piacon

A kockázati befektetők újra felfedezték Európát

A kockázati tőke befektetések összege az utóbbi évek alatt ugrásszerű növekedésnek indult. A befektető cégek legfőbb célpontja továbbra is az Egyesült Államok, ám az európai kockázati célú befektetések aránya is 18%-ra nőtt 2021-re, vagyis majdnem megduplázódott 2018 óta. Ez a tendencia a jelek szerint a jövőben egyre inkább erősödni fog.

Európa az új kriptobirodalom

Ennek hátterében több tényező is állhat, fontos azonban kiemelni közülük azt a folyamatot, melynek során a európai országokban elindult a kriptovaluták hagyományos piacokra való integrálása. Az évek során egyre többen nyitottak az új digitális üzleti modellek, valamint az új befektetési és tőkeszerzési  módszerek felé. Az újítások élére meglepő módon az államok álltak, köztük elsőként Svájc, ahol a pénzügyminiszter egyenesen a negyedik ipari forradalom alapkövének nevezte a kriptovalutákat. Az ország azóta Európa kriptoközpontjává lépett elő, ahol olyan mértékű támogatást élvezhetnek a fintech cégek, mint sehol másutt a világon.

A változások másik kiemelkedő szereplője Franciaország, ahol 2019 áprilisában elfogadták a virtuális javak kibocsátását, és az azt kezelő digitális szolgáltatók működését lehetővé tevő törvényt. Az ország az idén októberben pedig már kötvény tranzakciók lebonyolítása során is digitális javakat és blokklánc technológiát használt fel, amivel ismét bizonyította a kriptovaluták jelentőségét.

A kockázati befektetéseknek új lökést adott a kriptók elfogadása

Az átlátható állami szabályozásnak és a kedvező feltételeknek hála Európa ideális célpont lett az új technológiákhoz kapcsolódó befektetések számára. Ez több nagy kockázati tőke befektetőt is visszacsalt az öreg kontinensre sőt, olyan új befektetői csoportok is alakultak, amelyek csak a blokklánc technológiához kapcsolódó startupok finanszírozására specializálódnak. 

Az Egyesült Államok is beszállna a buliba

2021 első félévében 52,3 milliárd dollárt fektettek be fintech cégekbe világszerte. Nem meglepő tehát, hogy az Egyesült Államok is szeretne minél nagyobb hasznot húzni az üzletágból.

Az USA eddig csak óvatos távolságból szemlélte a kriptopiacok és a blokklánc technológia fejlődését. A hagyományos piacokon vezető pozícióban lévő USA nem látta meg az abban rejlő lehetőségeket, vagy csak egy újabb hájpnak tartotta a kriptót. Mindenesetre az utóbbi hónapokban mintha észbe kapott volna az amerikai vezetés, mert rohamtempóban tárgyalni kezdtek a hatóságok egy átfogó szabályozási rendszer létrehozásával kapcsolatban. Ez ugyan egy pozitív fejlemény, de kétséges, hogy be tudja-e majd az USA hozni a lemaradást Európa mögött.