A kriptoközösség szerint Satoshi Nakamoto Nobel-díjat érdemelt volna

A kriptoközösség részéről sok neves személyiség fejezte ki nemtetszését az idei közgazdasági Nobel-díj kapcsán, mivel szerintük a Bitcoin ismeretlen megalkotója, Satoshi Nakamoto is megérdemelte volna azt.

Október 10-én a Svéd Királyi Tudományos Akadémia bejelentette három nyertesét a közgazdasági Nobel-díjra. Idén a neves elismerést Ben Bernanke, a FED volt elnöke, Douglas Diamond és Philip Dybvig amerikai közgazdászok kapták meg. Az akadémia döntését azzal támasztotta alá, hogy mindegyikük kimagasló teljesítményt ért el a ”bankokkal és pénzügyi válságokkal való kutatás során”.

A díjazottak láttán sok kriptorajongó mutatta ki ellenszenvét a döntéssel kapcsolatban, mivel szerintük a Bitcoin megalkotója, az álnéven ismert Satoshi Nakamoto érdemelte volna meg leginkább a neves elismerést.

A kriptoközösség válasza

„2008-ban Bernanke pénzt nyomtatott a bankok megmentése érdekében. Ezek később a jelzáloghitel-válságnak lettek az okozói, és ami globális pénzügyi válságot hozott. Ellenben Satoshi létrehozta a Bitcoint, egy olyan pénzügyi rendszert, ami a pénz és az állam szétválasztásával gazdasági szabadságot biztosít mindenki számára. Satoshi ezért Nobel-díjat érdemel.” – olvasható a Twitteren Lucho Polleti-től.

Másrészt Anthony Pompliano podcaster és a Morgan Creek Digital társalapítója korábban még ennél is messzebb ment. Szerinte Satoshinak több járna, mint egy közgazdasági-díj. 2019-ben azt tweetelte, hogy az alkotó megérdemelné a Nobel-békedíjat, amiért ”egy olyan valutát hozott létre, amely globális tartalék státuszba kerülhet anélkül, hogy bárkinek is erőszakba kellene bonyolódnia”.

Ellenben voltak olyanok, akik más megközelítést alkalmaztak, mint például Samson Mow, a Blockstream stratégiai vezérigazgatója. Mow szerint Satoshinak nem kellett volna megkapnia a Nobel-díjat, mivel az egy fiat konstrukció, amelyet az örökölt pénzügyi rendszer fenntartására használnak. Továbbá azt is hozzátette, hogy amennyiben tényleg tisztelegni akarsz előtte, akkor inkább futtass egy Bitcoin node-ot.

Satoshi azonban a szabályok szerint nem is jogosulhat a díjra, mivel azt nem adhatják át anonim személynek, sem pedig valakinek a halála után. Viszont a kriptoközösség megtalálta a módját annak, hogyan fejezzék ki tiszteletüket az alkotó előtt, mint ahogy arról a Budapesten 2021-ben felállított bronzszobor is tanúskodik.