A kriptókra is kiterjeszti az EU az orosz ellenes szankciókat

Az EU bejelentette, hogy az Oroszország és a Fehéroroszország elleni szankciók a kriptovalutákra is vonatkoznak.

A korábbi intézkedések során az orosz bankokat gyakorlatilag elvágták a nemzetközi pénzforgalmi keringéstől. Emiatt hirtelen hatalmasat ugrott a kriptovaluták iránti kereslet Oroszországban. A helyi lakosság és az oligarchák is tokenekbe próbálták menekíteni a vagyonukat.

Tiltólistán a digitális javak

Az Európai Bizottság (EB) tegnap közleményt adott ki, amelyben tisztázta, hogy a pénzügyi szankciók a digitális javakra, így természetesen a kriptovalutákra is kiterjednek. Mint írták, a korábbi intézkedések következményeképpen várható volt, hogy Oroszország megpróbálja majd megkerülni azokat. Természetesen felmerült annak a lehetősége, hogy a kriptovaluták segítségével próbálja majd megoldani a fellépő problémát. Az Európai Bizottság döntése alapján azonban ez a kiskaput is bezárult. A közleményben tisztázták, hogy bármilyen értéket képviselő digitális javakról legyen is szó, a határozat értelmében azok kereskedelme tilos.

A kriptotőzsdék már megtették a szükséges lépéseket

A nagyobb kriptotőzsdék már korábban is megtették a szükséges lépéseket ahhoz, hogy a szankciókat ők is érvényesíteni tudják. Az első körben tiltólistára került orosz vezetők és oligarchák tárcáit azonnal befagyasztották. Emellett a kriptotőzsdék házon belül külön csapatokat állítottak fel, amelyek folyamatosan figyelemmel kísérik az eseményeket. A Coinbase például a napokban jelentette be, hogy mostanra már több mint 25000 orosz tulajdonban lévő címet tett tiltólistára.

Újabb szankciók is életbe léptek

A EB újabb korlátozásokat is életbe léptetett, ezúttal Fehéroroszországgal szemben. Az ország az elmúlt hetekben engedélyezte, hogy orosz csapatok állomásozzanak a területén. Emiatt a már egyébként is életben lévő korlátozások mellett Fehéroroszországot is kizárták a SWIFT rendszerből. Ezen felül befagyasztották a fehérorosz jegybank külföldi tartalékait, valamint a felfüggesztették az állam által kibocsátott értékpapírok kereskedelmét az EU-s tőzsdéken. A határozat egyúttal megtiltotta az euró bevitelét az országba, és keményen korlátozta a fehérorosz állampolgárok által indított tranzakciók összegét is.

Az EB további 160 fő számláinak a befagyasztását is elrendelte. A listán az Orosz Szövetségi Tanács 146 tagja mellett még orosz oligarchák és nagyhatalmú üzletemberek is szerepelnek.