A kriptotárca visszaállító specialisták nehéz mestersége

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Vannak olyan szerencsétlen emberek a világon, akik a Bitcoinnak hála milliomosnak mondhatják magukat. Viszont elfelejtették a jelszavukat a Bitcoin tárcájukhoz. Hogyan küzdenek meg ezzel a kihívással lelkileg, és hogyan segítenek rajtuk a tárca visszaállító specialisták?

Richald Palmer, aki az írásunkban álnéven szerepel, 20 Bitcoinnal rendelkezik vagy rendelkezett. A mostani BTC árfolyam alapján dollármilliomosnak mondhatja magát.

A 2010-es évek elején azok közé a kockafejek közé tartoztam, aki Bitcoinnal fizetett egy szelet pizzáért. Később azonban, mikor már egyre nagyobb hájp vette körül a Bitcoint, elfelejtettem azt az átkozott jelszót.

Az évek során, ahogy a Bitcoin árfolyama folyamatosan emelkedett, állandó ambivalens érzések gyötörték Palmert. De nem ő az egyetlen, akit ilyen érzések töltenek el. Sok olyan kriptohívő van a világban, akik örökre kizárták magukat a tárcájukból, és nem tudnak hozzáférni az egyre többet érő kriptóikhoz.

Közben egy szakértői réteg épült ki a tárca visszaállításra specializálódva. A legtöbb esetben ezek a specialisták a saját hibájukból okultak, ugyanis ők is úgy kezdték, hogy elvesztették a jelszavukat a kriptotárcájukhoz. Ezt a fájdalmas élményt fordították aztán egy teljeskörű szakértelemmé.

Az elmondásuk szerint egy kriptotárca visszaállítása egyszerre pszichológiai és technikai kihívás.

Introspektív kriminalisztika

Danny Thomas, egy 37 éves amerikai állampolgár, aki civil életében étel házhozszállítással foglalkozik, és emellett korai Dogecoin befektető. Ő a Redditen, a 2013-as alapítású r/dogemarket piacon kezdett el kereskedni. 2014 végére a befektett munka meg is hozta a gyümölcsét, egyenlege már 300.000 DOGE-t mutatott, ami mai árfolyamon 16 ezer dollárt ér. Ekkor kezdett el az a hír terjedni, hogy malware alkalmazások képesek ellopni a kriptókat az interneten keresztül. A r/dogemarket is megtette az óvintézkedéseket, és Thomas is jobban odafigyelt a biztonságra.

Olyan jelszót állítottam be, amiben biztos voltam, hogy sohasem fogom elfelejteni. Technikailag nem is felejtettem el, ugyanis emlékszem a tartalmára, de sajnos nem tudom a jelszó pontos formátumát.”

A legtöbb esetben a felhasználók emlékeznek a jelszóra, csak nem tudják, hogy mely alfanumerikus betűkészletet alkalmazták,” magyarázza Niels Zondervan, a Wallett Recovery NL alapítója.
Zondervan mindig arra kéri az ügyfeleit, hogy próbálják újra előteremteni azt a környeztet, amikor először állították be a jelszót, így a lehetséges kimenetelek száma csökkenthető. “Mikor jelszót állítunk be, akkor az emberek általában próbálják integrálni a környezetük egy aspektusát,” foglalja össze Zondervan. Ilyen környezet lehet egy TV film karaktere, postai irányítószám, gyerek születése, stb.

A tárca visszaállítás sokszor olyan mint egy egyoldalú gyorsrandi. “Próbálunk sok kérdést feltenni, amivel be akarjuk határolni az adott személy világának mentális képét”, mondja Robert Rhodin, a KeychainX tárca visszaállító cég ügyvezetője.

Nem mindig tudnak segíteni a tárca visszaállító specialisták

Sajnálatára azonban nem minden esetben lehet így behatárolni az ügyet. Jó példa erre az előbb bemutatott Thomas és Palmer esete. Egyikőjük sem olyan jelszót állított be, ami kontextusba helyezhető.

Egy teljesen random módon beállított jelszó volt. Olyat választottam, amit biztos nem lehet feltörni, valami ehhez hasonló: VBhfnyhjfLBw79!,” mondta Palmer. Ő akkor leírta ezt a jelszót egy darab papírra, amit azóta elvesztett.

Minél jobban ügyel valaki a biztonsági előírásokra, annál nehezebb nekem segíteni,” mondja ezt Dave, a Wallet Recovery Services alapítója. “Ha az ügyfél egy nagyon széles skálájú véletlen karakterekből álló jelszó lehetőségről beszél, akkor az esély egyre kisebb, hogy megtaláljuk a helyes jelszót.” Saját bevallása szerint a sikeressége most olyan 35% körül alakul. Azaz minden harmadik ügyfelének tud segíteni. “De ez a sikerességi rátám fokozatosan javul, ahogy a rendszerem fejlődik, és egyre okosabban és gyorsabban képes a jelszavakat tesztelni.

Ledger Nano X - The secure hardware wallet

Ez a technikai fejlődés élteti Palmert is, hogy egyszer meglesz a jelszava, és hozzájut mesés vagyonához.

tárca visszaállító specialista

A technikai határok legyőzése a tárca visszaállító szakértők kihívása

A korai kriptó tanítás szerint nem lehet egy bankra vagy harmadik félre sem bízni a tárcád privát kulcsait.

Az volt az általános érzés abban az időben, hogy nem szabad senkinek sem megmutatni a tárcához tartozó privát kulcsokat, ugyanis senkiben sem lehet megbízni,“ foglalta össze Dave.
Ebből kifolyólag a tárca visszaállítással foglalkozó szakértőknek sincs könnyű dolga, először be kell bizonyítaniuk, hogy az ügyfelek bízhatnak bennük.

Néhány esetben ez még személyes találkozót is jelent, ami igazán figyelemre méltó, ugyanis a kriptoszektor az online világban működik. “Egyszer egy afrikai állampolgár csak azért utazott el hozzánk, hogy velünk személyesen találkozzon,” meséli Rhodin. “Miután egy közös beszélgetős vacsorát töltöttünk el együtt, kezünkbe nyomott egy papírt, ami tele volt különféle jelszavakkal, amik valamelyik családtagjához kapcsolódtak. Ő elfelejtette a Trezor hardvertárcához tartozó jelszó 25-ik kifejezését. Végülis az ügyfélnek igaza volt, a jelszó a családtag egyik neve volt, viszont fel voltak cserélve a kis- és a nagybetűk.”

Azonban nem csak az ügyfeleknek kell kifejezni a bizalmat.

Minden egyes árfolyam emelkedés után, megrohamoznak az emberek, és a szolgáltatásom iránt érdeklődnek,” emeli ki Zondervan. “Azonban az érdeklődők 60%-a gyanús alakoktól származik a dark web bugyraiból, akik elloptak vagy vettek egy ellopott tárcát, és keresik a kriptotárca visszaállítási szakértőket, hogy végezzék el nekik a piszkos munkát.”

Zondervan, és a szektorban működő egyéb specialisták is, azonban már kiismerték az ügyfeleket. “Néhány ügyfél nagyon ideges, és azonnal eredményeket akar. Mások türelmesebbek, és megértik, hogy ez nem egy egyszerű feladat. A pszichológiai reakció is nagyon különbözik, de érezni lehet, mikor valódi az aggodalom.” Tapasztalat szerint a pszichológiai reakció különbözik iskolázottságtól és technikai tudástól függően, és nem igazán befolyásolja, hogy mennyi értékű coint tartalmaz a tárca.

Ha minden kötél szakad

Nem az motivál minket, hogy milyen értéket tartalmaz a tárca,” mondja Dave. A jutalék amúgy mindig 10% körül alakul. “Rengeteg olyan ember van, aki egy élet megtakarítását fektette kriptovalutába. A világ egyes részein ez nem több mint 500 dollár, mi mégis segítünk.

Dave egyszer dolgozott egy indiai ügyféllel, akit összehasonlítva régi hodlerekkel, nem volt sok érték a tárcáján. De miután sikeresen visszaszereztük a tárcáját, megengedhette magának, hogy elutazzon a lányához, és meglátogassa unokáját.

A tárca visszaállító specialisták minden igyekezete ellenére, azonban néhány tárca örökre elzárva marad.

Múlt hónapban Rhodin olyan ügyfelekkel dolgozott, akik háromszor adták meg rosszul a hardvertárca PIN kódját. Ennek hatására, a Ledger tárca megsemmisítette önmagát. Az ő Bitconjaik most már abba az egyre növekvő halmazba tartoznak, amik örökre elvesztek. Ez a teljes Bitcoin kínálat 20%-át jelenti ma a legújabb becslések alapján.

A legnagyobb hatása mégsem a materiális értéknek van, ha valaki elveszti a hozzáférését a Bitcoinjaihoz. A pszichológusok szerint az is nagyon fáj az embereknek, hogy elvesztették ezt a befektetésüket. De ettől nagyobb terhet jelent nekik, hogy elvesztették azt a fantáziavilágukat is, amit aköré teremtettek, hogy milyen csodálatos életük lenne, hogyha a Bitcoin gazdaggá tette volna őket.

Egyszer volt egy ügyfelem, aki életében először utazott metrón, mert korábban mindig sofőrje vitte mindenhová. Miután elvesztette a vagyonának a nagy részét, be kellett illeszkednie átlagos középosztálybeli életformájába,” meséli Dave.

De Thomas bevallotta, hogy van még egy utolsó mentsvára. Ha Rodin nem tudja visszaállítani hozzáférését a tárcához, akkor van még egy ötlete.
Ha Rhodin nem tud rajtam segíteni és a Dogecoin árfolyama továbbemelkedik, akkor egy hipnotizőrhöz fordulok, aki talán a memóriámban elzárt jelszót valahogy elő tudja hozni.”

A cikk a Decrypt riportja alapján készült.

Árnyék-gyülekezőhely Facebook csoport alternatív pénzügyekben gondolkodóknak.😉

premik

Közel 10 éves IT tapasztalattal rendelkezek nagyvállalati fizetési rendszerek és fizetési megoldások fejlesztésében. A kriptók által képviselt érték mellett érdekel a mögöttes technológia is, és nagyon kíváncsi vagyok, hogyan épül egymásra a mainstream és a kriptovaluták világa.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.