A kriptotőzsdék megengedik az oroszoknak, hogy megkerüljék a szankciókat?

A nagy kriptotőzsdék nem akadályozták meg a szankciókkal sújtott orosz bankok és kereskedők tranzakcióit egy törvényszéki jelentés szerint. Az elemzés azt írja, hogy több kriptotőzsde lehetővé teszi az oroszok számára, hogy bankkártyájukat használják a peer-to-peer ügyletek során. Rávilágít továbbá a Tether iránti megnövekedett orosz érdeklődésre.

“A világ néhány legnagyobb digitális eszköztőzsdéje kudarcot vallott azokkal az intézkedésekkel, amelyekkel megakadályozzák, hogy a szankciók alatt álló orosz bankintézetek a platformjaikon keresztül működjenek” – derül ki az Inca Digital blokkláncelemző cég jelentéséből, amelyet az orosz-ukrán háború első évfordulóján jelentettek be.

A kutatás szerint a kereskedők továbbra is használhatják többek között az Egyesült Államok, Kanada, Nagy-Britannia és az Európai Unió által szankciókkal sújtott orosz bankok – köztük az állami tulajdonú Sberbank – által kibocsátott bankkártyákat a két Seychelle-szigeteki székhelyű tőzsde, a Huobi és a Kucoin peer-to-peer (PTP) platformjain való kereskedésre.

Az Inca vezérigazgatója, Adam Zarazinski kifejtette, hogy bár egyikük sem fogad el pénzt a feketelistán szereplő bankoktól, az, hogy a kriptovásárlóknak lehetővé teszik, hogy szankcionált intézményeknél vezetett számlákkal kereskedjenek egymással, “az amerikai és európai szankciók közvetlen megsértését jelenti egy kis kiskapuval”.

A Binance is segíti a rubel kriptóra váltását

A vizsgálat 163 kriptokereskedési platform, centralizált és decentralizált tőzsdék, valamint P2P és OTC szolgáltatók adatait vizsgálta. Közel felük lehetővé teszi az orosz állampolgárok számára a digitális valuták vásárlását, különböző know-your-customer (KYC) követelményeket, kereskedési limiteket és geolokációs eszközöket alkalmazva. A szingapúri székhelyű Bybit például megengedi a P2P platformján való rubel-kriptó váltást, illetve elfogad bármilyen orosz bankkártyát.

A Binance, a napi kereskedési volumen tekintetében az iparág vezetője is említésre került, a jelentés potenciális sebezhetőségeket azonosított. A szerzők megjegyzik, hogy a tőzsde “számos módszert kínál az oroszok számára, hogy helyi valutát kriptóra váltsanak”, többek között az OTC és P2P piacterén keresztül, amely KYC-ellenőrzés nélkül elérhető számukra 10 000 dollárig.

Chagri Poyraz, a Binance globális szankciókért felelős vezetője kijelentette, hogy a tőzsde “az első nagy tőzsde volt, amely végrehajtotta az EU kriptóval kapcsolatos szankcióit… A P2P csapatunk rendkívüli plusz lépést tesz a felhasználók közötti kommunikáció minden formájának szűrésével, hogy biztosítsa, hogy semmiképp sem áll fenn potenciális kapcsolat az orosz szervezetekkel” – hangsúlyozta.

A tanulmány rámutat a Tether használatára is az Oroszországgal szembeni nyugati szankciók kijátszására, megjegyezve, hogy az orosz közösségi médiában számos bejegyzés van a stabilcoin használatával és utalásával kapcsolatban. “Az oroszok gyakran használják a Tether arra, hogy pénzt mozdítsanak ki az országból” – mondta az Inca Digital vezérigazgatója.