A kriptotőzsdék után a stablecoin kibocsátókra is rászállnak az amerikai hatóságok

Nem elég, hogy nemrég a Krakennel együtt befenyítették az összes kriptotőzsdét, most a stablecoin kibocsátókra is rászállnak az amerikai hatóságok.

Célkeresztben a Paxos

Nemrég röppent fel a hír, miszerint a New York-i Pénzügyi Szolgáltatások Minisztériuma (NYDFS) vizsgálja a Paxos-t. A hatóság már korábban is figyelemmel kísérte a cég tevékenységét, ám a mostani nyomozás mögött már komolyabb okok húzódhatnak.

A New York-i székhelyű Paxos egy blokklánc alapú pénzügyi szolgáltatásokat nyújtó cég. A vállalat széles körű pénzügyi szolgáltatásokkal áll ügyfelei rendelkezésére. Ezek a kriptovaluta közvetítői szolgáltatás, kripto alapú elszámolási szolgáltatások, tokenizálási szolgáltatások, és kereskedési szolgáltatsok.

A legfőbb tevékenysége azonban a stablecoin kibocsátás. A Paxos nevéhez fűződik a Pax dollár (USDP) és a Binance USD (BUSD) is.

A szabálykövető Paxos

A cég mindig is a hatóságok játék szabályainak megfelelően járt el. A Paxos 2021-ben ideiglenes banki engedélyt kapott az Egyesült Államok Valuta Ellenőrző Hivatalától. A kripto vállalat számára ez az első lépés annak érdekében, hogy a teljes banki jogosultságot szerezhessen. Ezzel kapcsolatban nemrég olyan pletykák kezdtek terjedni, miszerint a hivatal fel akarja szólítani a Paxost, hogy vonja vissza a kérelmét. A cég szóvivője cáfolta, hogy valóban kaptak volna ilyen felszólítást a Valuta Ellenőrző Hivataltól.

A Paxos ezen felül egy a NYDFS által kibocsátott virtuális valutákra vonatkozó licensszel is rendelkezik.

A cég ezek alapján méltán reklámozhatja magát az állami hatóságok által szabályozott, teljes körűen transzparens cégként.

Akkor mégis miért kötnek most bele?

Mivel a Paxos mindig is szorosan együttműködött a helyi hatóságokkal mindenütt a világon, ahol elérhetővé tette a szolgáltatásait. Éppen ezért érthetetlen, hogy most mégis miért vegzálják őket. Az okokról azonban egyik fél se hajlandó nyilatkozni. A NYDFS ennek kapcsán arra hivatkozik, hogy a folyamatban lévő nyomozásról nem oszthatnak meg információkat.

Szabályozni akarják a piacot vagy tönkretenni?

Az elmúlt napok eseményei alapján egyre inkább úgy tűnik, hogy az amerikai hatóságok szét akarják verni a kripto ipart. Legalábbis a Krakenre kiszabott rekord összegű bírság, és az értelmetlen vádak alapján egyre inkább úgy tűnik.