Példátlan kamatlábemelést hajtott végre a Bank of England

A Bank of England, az Egyesült Királyság központi bankja közel három évtizede nem látott szintre emelte az irányadó kamatlábat: utoljára a 2008-as globális pénzügyi válság idején közelítette meg a jelenlegi értéket. Még így is a béka feneke alatt áll.

Szigorít a Bank of England

A BoE a napokban 50 bázisponttal emelte meg az irányadó kamatlábat, ami így 1,75%-ra változott. 1995 óta ez a legnagyobb emelés a pénzintézet történetében. A döntést a BoE az elszabaduló – akár 10%-os – inflációval indokolja, amit tegyünk hozzá, az általa és a többi jegybank által kiváltott több évtizedes monetáris könnyítés okoz, és nem az épp trendi ukrán-orosz konfliktus, vagy az energiaárak elszabadulása. Egyszerűen túl sok pénzt nyomtattak a központi bankok az elmúlt 10-15 évben.

Az angol központi bank 2021 decembere óta 5 alkalommal emelt a kamatlábon, erre legutóbb júniusban került sor, amikor is 25 bázisponttal 1,25%-ra nőtt a ráta.

Bank of England kamatláb

A Monetáris Központi Bizottság (Monetary Policy Committee) a BoE azon testülete, amely évente nyolcszor 3 és fél napig ülésezik, mialatt meghatározza a UK hivatalos kamatlábát. Az MPC 8-1 arányban szavazott az emelés beiktatását illetőleg. Az egyetlen, egyet nem értő voks egy kisebb mértékű, 25 bázispontos emelkedést támogatott volna inkább.

A kriptoszektort mindenesetre nem rázta meg különösebben az emelés, szemben a májusi FED kamatdöntéssel, a BTC árfolyama pixelidőkor 22 700 és 23 100 dollár között ingadozik.

Más központi bankokhoz hasonlóan a Bank of England is egy saját digitális jegybankpénz (CBDC) ötletével kacérkodik. Az első híresztelések még tavaly májusban jutottak nyilvánosságra a projektről. Azóta azonban sajnos nem sokat hallani róla, valószínűleg az ínséges időszak miatt került mellékvágányra a kezdeményezés. Közben Japánban a jegybank CBDC projektje kezd közérdektelenségbe fulladni, annyira nem érdekli a lakosságot a digitális jegybankpénz ötlete.

Rekordon az infláció az Egyesült Királyságban

A kamatlábemelés a BoE magyarázatában direkt válasz az előrejelzések szerint 2022 negyedik negyedévében 13%-on tetőző inflációra. Példának okáért június hónapban az árszínvonal tartós emelkedése 9,4% volt.

„A földgáz árának szüntelen növekedése jelentős hanyatlást sejtet az Egyesült Királyság és egész Európa számára foglalkoztatási szempontból. Az Egyesült Királyság a következő negyedévben belép a gazdasági visszaesés időszakába. A háztartások adózás utáni bevételei 2022-ben és 2023-ban súlyosan mérséklődni fognak, így a fogyasztás is visszaesik majd”, áll a hivatalos MPC magyarázatban.