A Kryptovault egy Bitcoin bányászfarm Norvégiában, ami zöld energiával működik

Ma írásunkban a Bitcoin bányászat és a zöld energiafelhasználás egy újabb remek példáját mutatjuk be. A Kryptovault egy 5000 négyzetméteres raktárépület Hønefoss külvárosában, egy Oslótól 55 kilométerre nyugatra fekvő kisvárosban. A bányászgépek üzemeltetésére már most is 100%-ban zöld energiát használnak fel, de ez még nem minden. Az gépek által termelt hővel a Kryptovault tűzifát szárít a helyi közösség számára.

A hó és a fagy ellenére csak néhány napig tart, amíg a farönkök teljesen kiszáradnak. Majd egy helyi favágó, aki nagyon hálás az ingyenes szolgáltatásért, elszállítja azokat eladásra.”

A bányászlétesítménnyel kapcsolatban elmondta a véleményét Bjørn Arild Gram, Norvégia regionális fejlesztési minisztere is:

“Habár a kriptobányászat és az alapjául szolgáló technológia hosszú távon jelenthet némi lehetséges előnyt, ma még nehéz igazolni a megújuló energia széles körű felhasználását. Az önkormányzati és regionális fejlesztési minisztérium jelenleg vizsgálja a lehetséges szakpolitikai intézkedéseket a kriptobányászat okozta kiterjedt energiafelhasználással kapcsolatos kihívások kezelése érdekében.

Akkor most az a probléma, hogy túl sok zöld energiát használnak fel?

Mi a véleménye erről a Kryptovault vezetőjének?

Kjetil Hove Pettersen, a Kryptovault vezérigazgatója azonban fel tudja sorakoztatni az érveket a projekt mellett.
“Ha megnézzük a teljes energiafelhasználást globálisan bármilyen dolog esetében, az mindig nőni fog, mert az emberiségnek mindig több energiára lesz szüksége. Ebbe a növekvő energiaigénybe beletartozik a hagyományos aranybányászat is, amely több mint négyszer annyi energiát igényel, mint a Bitcoin bányászat”.

A zöld energia felhasználásáról Pettersen így vélekedik:

“A bányászfarmokat olyan helyeken kellene létesíteni mint Norvégia. A Bitcoin bányászat egy jó felhasználási módja lehet a felesleges energia felhasználásának. Például Észak-Norvégiában, ahol felesleg van, vagy Salvadorban, ahol most a vulkánokból származó energiát használják fel bányászathoz. Ezeken a helyeken korábban semmi sem volt, és csak elpazarolták az energiát.”

Pettersen szerint az emberek támogatják a Bitcoint Norvégiában, a bányászcégek pedig az adókon és a foglalkoztatáson keresztül direkt módon is gazdasági hozamot biztosítanak. A bányászat a víz-, szél- vagy napenergiából származó megújuló energiával felesleggel rendelkező országok számára lehetőséget kínál arra, hogy értéket teremtsenek belőle.

Kryptovault

Mit érdemes még tudni a Kryptovaultról?

Annak ellenére, hogy a Kryptovault a globális Bitcoin hálózat számítási teljesítményének alig 1%-át teszi ki csak ki, a létesítmény mégis hatalmas. A céljuk, hogy idén őszre 15 000 bányászgép dolgozzon folyamatosan.

Továbbá a vállalat már tárgyalásokat kezdeményezett egy másik helyi céggel is. Ők a tengeri moszat szárítását szeretnék elindítani a bányászgéppel termelt hőből. A rönkfa ingyenes szárítása, a tengeri moszat szárítása mind olyan történetek, amelyek a Bitcoin hálózatot jó színben tüntetik fel. Ezek fantasztikus ötletek, amelyet másolni érdemes és más környezetre is adaptálni kellene.