A kubai kommunista párt bitcoinban képzeli el a jövőt

Kuba és a kriptovaluták kapcsolatáról nem igazán szokott szó esni, amiben persze közrejátszik, hogy a szigetország évtizedek óta eléggé elszigetelt mindennapokat kénytelen megélni az ellene hozott amerikai szankciók miatt.

Már 2014 óta ismert azonban, hogy az országot irányító Kommunista Párt a bitcoinra úgy tekint, mint az amerikai dollár lehetséges legnagyobb ellenfelére. És most a bitcoint hivatalos is beemelték a párt 2021-2026 közötti időszakra vonatkozó gazdaságfejlesztési tervébe. Ezt a párt VII. kongresszusán jelentették be, amelyet a fővárosban, Havannában tartottak április 16. és 19. között. És hogy nem csak egy pletykáról van szó, azt az erősíti, hogy a párt felső vezetésébe tartozó egyik tisztviselő, Mercedes Lóper Acea tette közzé a döntést.

Kuba a bitcoin segítségével szeretné legyűrni a szankciók hatásait

Ez természetesen nem azt jelenti, hogy most akkor azonnal bitcoinra áll át Kuba, de a következő öt évben az ország komoly elemzéseket és teszteket fog végezni a kriptovaluták piacán. Mert ahogy arról már sokan sokszor írtak, a kriptovaluták komoly alternatívát jelenthetnek olyan országokban, ahol gazdasági problémák vannak. Vagy olyan helyeken, ahol a politikai rendszer elnyomó az állampolgáraival szemben. A szigetország egyetlen pártjának hivatalos lapjában megjelent hír elvileg az első lépés lehet afelé, hogy Kuba bitcoint használjon a jövőben. Mert a párt kongresszusán felvázolták a lehetséges irányokat, amelyek segíthetnek a kubai nemzet előrelépését illetően.

És a bitcoin már rég nem ismeretlen az országban. Példának okáért a Bitcoin Cuba nevet viselő Facebook csoportnak több mint 9000 tagja van már, de hasonló csoportok vannak más közösségi oldalakon is. Itt azt beszélik meg a felhasználók, hogy hol és hogyan tudnak kriptovalutákat venni, eladni. Tehát mint minden más bitcoinos közösségben szerte a világon. És a Google adatai szerint az elmúlt időszakban folyamatosan emelkedik a bitcoin iránti érdeklődés. 2021-ben pont a múlt héten kerestek legtöbben rá arra a kulcsszóra az országban, hogy “bitcoin“. Kubában jelenleg legalább két kriptotőzsde üzemel, ami lehetővé teszi a kriptovaluták kereskedelmét. De vannak külön specializálódott cégek, amelyek lehetővé teszi, hogy BTC-ben lehessen pénzt küldeni a szigeten élők számára.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.