A Western Union elfordul Kubától, a bitcoin lehetőséget ad az országnak

Bár a Western Union pénzátutalási vállalat fontos szerepet játszik Kuba gazdáságában, a bitcoin készen áll, hogy átvegye az irányítást.

A Western Union, mely közel 9 milliárd dolláros piaci kapitalizációjával uralja a pénzátutalási iparágat, meghátrált az Egyesült Államok Kuba ellen irányuló intézkedései miatt. Ennek következtében az elmúlt hétvége után az amerikaiak már nem utalhatnak a Western Union-on keresztül Kubába.

Hogyan tovább?

A Western Union nincs rászorulva Kubára azért, hogy továbbra is sikeres maradjon – végülis, a MoneyGram is remekül teljesít a kubai piac nélkül… Ezzel szemben, a kubaiaknak nagy szükségük van a nemzetközi pénzutalás lehetőségére: így jön képbe a Bitcoin.

A Floridai Nemzetközi Egyetem felmérése szerint évente körülbelül 2-4 milliárd dollár értékű pénzutalás történik az Egyesült Államokból Kubába. Mivel az Amerikában élő kubaiak csaknem fele rendszeresen utal pénzt a Kubában élő családtagjaik számára, így nem titok, hogy e pénzutalások komoly szerepet játszanak Kuba gazdaságában.

A Kubába történő pénzátutalásokat már Donald Trump volt amerikai elnök 2017-es hivatalba lépésekor is fenyegette a veszély. Trump felülírta Obama Kubával való kapcsolatát, fokozva a kubai kommunista kormányra nehezedő nyomást. 2019 szeptemberében az Egyesült Államok Pénzügyminisztériuma megtiltotta a kubai kormánytisztviselőknek történő pénzutalásokat, hogy az amerikai dollár „ne gazdagíthassa a kubai kormány bennfenteseit és családtagjait.” Mindezen felül, a civil embereknek is korlátozta a Kubába történő pénzátutalások nagyságát és gyakoriságát.

Miután az Egyesült Államok a múlt hónapban új korlátozásokat hozott, a Western Union úgy döntött, meghátrál:

„A Western Union több mint 20 éven keresztül lehetőséget nyújtott a Kubába történő pénzátutalásokra, ezzel támogatva a családtagok megélhetését. Őszintén sajnáljuk ezt a helyzetet és annak hatásait ügyfeleinkre.”

„Ha lehet, maradjunk távol Venezuelától…”

Noha a Western Unioin nem adott konkrétumot arról, hogy a kubai piac mennyire jelentős számára, a vállalat valószínűleg tökéletesen meglesz a kommunista sziget okoztak problémák nélkül. Éppen úgy, ahogy azok a cégek is, melyek kerülik az üzleti tevékenységeket Venezuelával.

Az ügyvédek szerint, ha lehet, maradjunk távol Venezuelától– nyilatkozta Alejandro Machado, az Open Money Initiative társalapítója – a Western Union-hoz hasonló cégeknek pedig nincs feltétlenül szükségük Kuba szolgáltatásaira.”

Machado hozzátette, hogy „a Paxful vállalat megfogadta ügyvédei tanácsát és felbontotta partnerségét Venezuelával, mely végképp nem ment a cég rovására, és sok más országban továbbra is sikereket ér el.

A WhyNotCuba.com turisztikai weboldal alapítója és adatelemzője, Boaz Sobrado szerint Kuba ugyanolyan gazdasági problémákkal küzd, mint Venezuela:

A következők történnek: Kubának pechje van az államok intézkedései és a magas infláció miatt. A gazdaságot támogató két fontos tényező – az idegenforgalom és a pénzátutalások – leállt a szankciók és a koronavírus-világjárvány miatt” – mondta.

Minden rosszban van valami jó

A kialakult probléma megoldására a Bitcoin használata nyújt lehetőséget, és Sobrado meglátása szerint „a Bitcoin iránti érdeklődés nagymértékben nőtt a Telegram csatornákon: míg tavaly napi 1 BTC eladása hatalmas sikernek számított, most az emberek 12 Bitcoint is könnyen eladnak.

… És bár a Western Union-hoz hasonlóan más nemzetközi cég sem szándékozik Kubával partnerséget kötni „a kriptovaluta használata, melyhez nem szükséges bankszámla, sikeres lehet az államok által hozott intézkedések kikerülésére.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük