Elindult Kuba első, (valóságban is működő) bitcoin tőzsdéje

Egy olasz-kubai kriptovaluta vállalkozó elindította a Kuba első saját bitcoin tőzsdéjét, a Qbita Exchange-et. Kubai peer-to-peer kereskedési felület kifejezetten a kubai igényekre szabva.

Mióta világ a világ Kubát mindig valamilyen embargó, pénzügyi szankció és korlátozás sújtotta. A sziget népe viszont minden akadályt leküzd, ami csak elő gördül. Így tett egy olasz-kubai vállalkozó is, aki számos nehézség ellenére elindította a Qbita Exchange-t, Kuba első decentralizált bitcoin tőzsdéjét. Bár Kubában a kriptovaluták nem minősülnek illegális eszköznek, szabályozási keret nem létezik a karibi szigetországban. Mivel az ország életét megkeserítik az amerikai szankciók, az internetkapcsolat pedig pocsék, a világ legnagyobb kriptovaluta tőzsdéi és kriptotárca szolgáltatói nagy ívben elkerülték Kubát.

Mario Mazzola viszont nem adta fel, kitartott és elindította saját kriptoökoszisztémáját, ami tartalmaz egy bitcoin tárcát, egy fizetési felületet és egy peer-to-peer tőzsdét is.

“Létrehoztam a Qbita Exchange-t, mert mindig is voltam meggyőződve arról, hogy itt, Kubában, a bitcoinra valóban szükség van. Ahhoz, hogy Kuba számára is elérhetőek legyenek a világ más részei, egy olyan eszközre van szüksége, amivel könnyen és biztonságosan tudnak az állampolgárok bitcoint venni, eladni, használni és tárolni. A Qbita megoldja ezeket a problémákat”, állítja Mazzola.

Az olasz-kubai kriptovaluta vállalkozó először tavaly novemberben dobta piacra a Qbita pénztárcát. A tárca a világ minden pontján működik, de az adathordozót kifejezetten a kubai igényekre szabták. Telepítéséhez csak körülbelül 1 MB merevlemez-területre és kis sávszélességű internetre van szükség. Ez a tárca támogatja most a beépített peer-to-peer bitcoin kereskedési platformot, lehetővé téve a kubai felhasználók számára, hogy biztonságosan, decentralizált módon kereskedhessenek a BTC tárcáik segítségével.

Más p2p tőzsdék nem működnek az országban

Mazzola elmondta azt, hogy bár más p2p tőzsdék is rendelkeznek hasonló szolgáltatásokkal, azok sajnos nem működőképesek a kubaiak számára.

“Természetesen vannak más platformok is a piacon, mint például a Paxful és a Localbitcoins, de mindkettő esetében van egy komoly probléma. A Paxful blokkolja Kubát, a LocalBitcoins pedig KYC-t kér. Az embargó miatt ez a jogi kitétel nem segíti a sziget lakóit, tehát ezek hazánkban nem működnek.” Mazzola más p2p lehetőségeket is megemlített, mint például a CubaCoin-t és a Fusyona-t, de ezek sokszor csak komoly technikai korlátozásokkal érhetőek el.

A Qbita működési elve

A Qbita úgy működik, hogy létrehoz egy több aláírással (multi-signature address) ellátott címet, amelyet a vevő, az eladó és a platform irányít. Ha a kereskedés sikeres, akkor a vevő és az eladó is aláírják az ügyletet, amely azonnal végrehajtásra kerül. Ha valami balul sül el, a felek bizonyítékot küldenek a Qbita-nak, amely a jogos tulajdonos javára dönt és azonnal jóváhagyja a tranzakciót.

Mazzola szerint a kezdeti szkepticizmus ellenére a pénztárca elfogadottsága és népszerűsége jelentősen megnőtt. “Egy héttel ezelőtt körülbelül 850 regisztrált letöltés volt. Majd elindult a tőzsde és a letöltések száma elérte az 1100-at. Ez nagyjából 30%-os növekedést jelent egy hét alatt”, büszkélkedett vele. Hozzátette azt is, hogy marketing költségei nincsenek, hiszen a reklám szájról szájra terjed.

A Qbita fejlesztője most egy fizetési átjárót készít azoknak a vállalkozásoknak, amelyek kriptovalutákat szeretnének elfogadni. Az e-kereskedelem Kubában ugyanakkor még gyerekcipőben jár, csakúgy mint a pénzátutalás. Ha ma valaki például a Western Union-on keresztül 100 dollárt küld az Egyesült Államokból Kubába, a fogadó fél nagyjából 95 kubai pesót kap. Ha viszont bitcoinban utalja át ugyanezt az összeget, akkor a kedvezményezett még nyer is rajta, mivel a bitcoint Kubában prémiummal értékesítik. Mazzola ezért rendkívül optimista. Azt nyilatkozta:

Úgy gondolom, hogy a jövőben több ember fogja a bitcoint annak valódi célja miatt használni: ez pedig nem más, mint a pénzmozgás szabadsága és a pénzeszközeid feletti teljes ellenőrzés.”

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük