A Ledger is támogatja már a Miniscriptet

Teljesen váratlanul nemrégiben a Ledger tárcagyártó új frissítést adott ki Bitcoin Appjához, amelyben már Javascript, Rust és Python támogatás is elérhető a Miniscripthez. Ennek köszönhetően most már bármilyen Ledger eszközzel lehet komplex Miniscript tranzakciókat végrehajtani a Ledger hivatalos kódnyelvét használva.

Mi az a Miniscript?

A Miniscript egy kódnyelv bitcoin scriptek megírására struktrúrált formában, ami rengeteg lehetőséget tesz elérhetővé. A Miniscript már most része a bitcoin hálózatának, tehát a már elérhető bitcoin kódokat használja. Így nincs szüksgé forkolásra vagy más változtatásra a bitcoin működésének mechanizmusában. Egy nagyszerű példa a Miniscript lehetőségeire az úgynevezett egyedi vétó. Ez lehetővé teszi, hogy egy több aláírásos tárcából pénzt vegyünk ki saját döntésünk alapján. Ez akkor jön jól, ha valaki egy kis pénzt szeretne elhelyezni egy letéti tárcában, mint mondjuk amilyet az Unchained Capital kínál. Ha nem lenne Miniscript, akkor egy ilyen megoldásnak három aláírásos tárcája lenne. Ebben a konstrukcióban bármelyik két fél tudna a tárcából kivenni pénzt.

De fontos, hogy két fél minimum szükséges ehhez. De mi van ha elveszik két kulcs? Akkor az összes tárolt pénz is elveszik. A Miniscript segítségével be lehet állítani egy olyan időintervallumot, amelynek lejárta után akkor is hozzá lehet férni a tőkéhez, ha egyetlen aláírás után már nincs több aláírás. A bitcoin eddig is programozható pénz volt tehát, de a Miniscript segítségével végre megbízható és egyszerűbb hozzáférés lehet a Bitcoin scripteléséhez. Mert amikor 2018-ban Pieter Wuille és Andrew Poelstra létrehozták a Miniscriptet, az volt a céljuk, hogy valamennyire egyszerűsítsék a komplikált bitcoin scriptet. 2019. augusztusában küldték körbe a Bitcoin Core fejlesztőknek a Miniscriptet hivatalosan. Azóta pedig még nagyobb fejlesztések léptek életbe, nem csoda, hogy a Miniscript támogatás most már hozzáadásra került a Ledgerhez is.