A legfontosabb tudnivalók a Twitter új vezérigazgatójáról, Parag Agrawal-ról

A napokban robbant a váratlan hír, miszerint a Twitter vezérigazgatói széke új gazdára lelt. A közösségi hálózat vezetője ezentúl pedig nem más lesz, mint Parag Agrawal, aki hosszú ideje ténykedik már a vállalatnál. Az őt ismerő források pozitívan nyilatkoztak az előléptetését illetően s úgy vélik, hogy a megfelelő személyt választották a körülményes feladatra. 

Rengeteg embert megdöbbentett az a friss információ, hogy Jack Dorsey lemond a Twitternél betöltött vezérigazgatói posztjáról. A Bitcoin egyik legnagyobb támogatójaként számontartott technológiai vállalkozó elmondása szerint az elkövetkezendőkben más projekteknek szeretné szentelni a figyelmét. Dorsey nevéhez egyébként nem csupán a mikroblog-szolgáltatás alapítása köthető, hanem a Square fizetési vállalaté is. Az utóbbi cég élén megmaradt igazgatóként és vélhetőleg tovább szeretné vinni a nemrégiben elkezdett bányászprojektjét is a Square-nél.

Visszatérve a témához, Parag Agrawal 2011-ben csatlakozott a Twitterhez, mint szoftvermérnök s 2017-ben a közösségi média platform technológiai vezetője lett. Tudniillik, kiemelkedő tevékenységének köszönhetően a vállalat elsőszámú mérnökévé is vált.

Agrawal számára a Twitter fejlődése az elsődleges szempont

Meghatározó szerepet tölt be abban a programban is, amely a decentralizált szociális médiák fejlesztésére fókuszál. A szóban forgó projekt 2019-ben indult és a Bluesky nevet kapta. Legfőbb célkitűzése egy decentralizált protokoll létrehozása a közösségi hálózatok számára. Agrawal augusztusban Jay Garbert bízta meg a Bluesky csoport vezetésével, aki szerint az új vezérigazgazó fantasztikus munkát végzett a csapat tagjaként.

Twitter

Fontos megemlíteni azt is, hogy ő vezette a Twitter felhő alapú szerverekre való migrációját. Régebben sokan bírálták a mikrobologot gyenge teljesítményéért és a gyakran fellépő kellemetlenségekért. Mindez annak volt betudható, hogy szolgáltatásait a saját szerverein futtatta. Agrawal besokallt a szemrehányó megjegyzésektől és 2018-ban neki hála végbement a váltás.

Továbbá, a vadonatúj vezetőt nem pusztán a technológiai újítások érdeklik, hanem a cég által képviselt erkölcsi értékek is lényegesek számára. Több ízben is fellépett már a helyénvaló etikai magatartás mellett s ha ezt így folytatja, a Twitter rövidesen egy sokkal békésebb hely lesz majd.

Érdekes módon, annak ellenére, hogy Agrawal lett a Twitter vezérigazgatója, rendkívül keveset tweetel. Idővonalán leginkább retweetek és a vállalati politikára irányuló válaszai kapnak helyet.

Forrás: coindesk.com