Éjjel világsztárok Twitter fiókjait törték fel a hackerek

Súlyos hackertámadás áldozata lett tegnap a népszerű közösségi média platform, a Twitter. A legnagyobb hírességek fiókjait törték fel a támadók, és azokat egy kriptovaluta átverésre használták.

Szerda éjjel olyan híres emberek Twitter fiókját törték fel a hackerek, mint Bill Gates, Elon Musk, Jeff Bezos, Kim Kardashian, Barack Obama vagy a demokraták elnökjelöltje Joe Biden. De nemcsak magánszemélyek fiókjaihoz fértek hozzá, hanem az Apple, az Uber, a Coinbase, a Binance és a Coindesk profiljaihoz is. Kifejezetten azokra a fiókokra mentek, amelyek több millió követővel rendelkeznek. Ezeket a profilokat arra használták az elkövetők, hogy kriptovalutát csikarjanak ki a gyanútlan áldozatokból.

12 BTC landolt a támadók által megadott tárcában

Egy bitcoin tárca címet írtak ki ezen felhasználók nevében, és kértek 1000 dollárt vagy 0,5 BTC-t, amiért cserébe 2000 dollárt vagy 2 BTC-t ígértek. A hackerek a Twitter belső adminisztrátori hozzáférést használták arra, hogy a magas szintű fiókokba lépjenek. Szerdán a Twitter közleményt adott ki, amelyben azt írta, hogy az alkalmazottaikkal szemben összehangolt támadást indítottak az elkövetők, így hozzáférésük lett a belső rendszerekhez és eszközökhöz. A celebek fiókjain a következő üzenet jelent meg: “Együttműködünk a CryptoForHealth-el, és 5000 BTC-t adunk vissza a közösségnek.”

Az egész kriptocsalás 30 percig tartott és ezen idő alatt sikerült legalább 12,5 bitcoint gyűjteniük a hackereknek, ami nagyjából 116 ezer dollár ér. A Techcrunch hírportálnak azt nyilatkozta a Binance szóvivője, hogy “a biztonsági csapat aktívan vizsgálja a kriptoipar ellen elkövetett összehangolt támadást.”

A Twitteren az éjjel nem lehetett egy ideig bejegyzéseket írni, azóta a közösségi média felületén minden helyreállt. A Twitter egy szóvivője azt mondta, hogy még vizsgálják azt, hogy egy alkalmazott törte-e fel a fiókokat vagy csak hozzáférést adott a belső eszközökhöz. A vezérigazgató Jack Dorsey is megszólalt az ügyben. Azt ígérte, hogy amennyiben megtudnak valamit az esetről, megosszák az információkat. A vizsgálat napokig is eltarthat és bevonhatják a bűnüldöző szerveket is, hiszen nagyon kényes adatokhoz is hozzáférhettek a támadók.

További érdekes cikkeink:

Luxusautókat és 15 millió dollárnyi kriptovalutát foglalt le a kínai rendőrség egy átverés kapcsán

Csaknem 15 millió dollárt fizettek rá az ausztrálok a kriptoátverésekre

Elkapták az eddigi legnagyobb Bitcoin átverés egyik gyanúsítottját gyermekmolesztálásért Jakartában

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük