A LiFi születése? Piactér nyílt a Bitcoin Lightning üzemeltetőknek

  • 10
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Tegnap jelentette be a Lightning Labs bitcoin Lightning hálózati eszközöket fejlesztő cég, hogy elindítottak egy peer-to-peer nem letétkezelő piacteret Lightning Pool néven, ahol a csomópontok üzemeltetői csatorna likviditással kereskedhetnek.

A hetekben brutálisan elszaladtak a Bitcoin blokkláncán végrehajtott utalások tranzakciós költségei, akár a 85 000 szatosit (~11$) is elérheti egyetlen tranzakció bányászdíja, tehát logikusan felerősödik a Bitcoin Lightning és más olcsó és gyors bitcoin utalásokat lehetővé tevő megoldások iránti igény.

Összehasonlításképp: mialatt a Bitcoin blokklánc hálózatán 85 000 szatosiért mozgatod átlagosan a BTC-t, addig a Lightningon ugyanezt a tranzakciót megoldod kevesebb mint 100 szatosiból utalásonként. Óriási különbség, ha sok a napi kimenő utalásod és nem csak hodler és kereskedő vagy, de aktuálisan használod is a Bitcoint utalásra.

A piactér segítségével a csomópont üzemeltetők bejövő likviditást húzhatnak be a Lightning csatornák nyitásához.

“A felhasználók Lightning csatornákat vehetnek és adhatnak el…,” írja a Lightning Labs. “A kereskedők és startupok, amik Lightningon szeretnének utalásokat fogadni lennének a csatorna likviditás vásárlói, továbbá a felesleges tőkével rendelkező csomópont üzemeltetők, akik extra hozamot szeretnének a bitcoinjaikon lennének az eladók.”

A Bitcoin Lightning hálózat nem más, mint utalási csatornák hálózata, amik gyors és olcsó BTC tranzakciókat tesznek lehetővé azzal, hogy a végső elszámolás a Bitcoin blokkláncán csak akkor kerül végrehajtásra, amikor a felek lezárják ezeket az utalási csatornákat. A Lightning csomóponti üzemeltetők ezeken a csatornákon keresztül validálják a tranzakciókat és részesülnek tranzakciós díjban.

Egy felhasználóbarát és megbízhatóan működő Lightning utalásokat támogató tárca például a Phoenix, amiről mi is írtunk egy részletes bemutatót. Ahhoz, hogy a Lightning hálózaton legyünk képesek bitcoinnal tranzaktálni, a feleknek bitcoint kell zárolniuk ezekben a csatornákban. A Lightning Pool pontosan emiatt indult, írja a Lightning Labs, hogy könnyebbé tegye a bitcoin utalási csatornák nyitását a felek között és ezzel felgyorsítva az elfogadottságot.

“A Pool-t a piac azon igénye miatt fejlesztettük ki, amely a Lightning-felhasználók körében jelentkezett, akik új likviditási forrásokat kerestek, hogy hatékonyabban tudjanak pénzeszközöket fogadni és tranzakciókat végrehajtani a Lightning hálózaton,” folytatják a közleményben.

A Lightning likviditás piactéren a csomópont üzemeltetők azoknak allokálhatják a rendelkezésre álló csatorna likviditásukat, akik azért a legtöbbet hajlandóak fizetni, ezzel remélhetőleg rentábilisabb pályára helyezve a Lightning csatorna üzemeltetők bevételeit.

A LiFi születése?

A Lightning Labs a piactér elindításával egy lépéssel közelebb került a Lightning Bitcoin alapú pénzügyi termékek (LiFi – Lightning Finance) elindulásához.

“A natív Bitcoin pénzügyi termékek, különösképpen a LiFi a Bitcoin blokklánc példátlan biztonságára építve épít bitcoinra épülő újgenerációs pénzügyi termékeket,” magyarázta Elizabeth Stark a Lightning Labs CEO-ja a Bitcoin Magazinnak. “Ezek lehetnek diszkrét log szerződésektől [discreet log contracts – MIT] kezdve likviditás piacterek bitcoin fedezetű eszközöknek, mint amilyen a Pool is, minderre lehetőség van a Lightning hálózat tetején.”

A Lightning Pool-t a GitHubról lehet letölteni.

Kövess minket Facebook, Instagram és Twitter oldalainkon, hogy mindenről percre pontosan értesülj.😉

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.