A LUNA egy mérőszám vonatkozásában az Ethereum elé került nemrég

Miután múlt héten a Terra LUNA tokenjének az árfolyama jelentős emelkedést mutatott be, a LUNA lett a második legnagyobb értékben stake-elt kriptovaluta. Ugye ez az érték is folyamatosan változik, de aktuálisan úgy 30 milliárd dollár körül van a stake-elt összeg. A Staking Rewards nevű oldal mutatta ki, hogy ezzel bőven túlléptek az Ethereum 2.0-án. Ez jelenleg úgy nagyjából 28 milliárd dollár értékben van stake-elve.

A LUNA két év alatt óriásit növekedett

Az adatokból az is kiderült, hogy ez a 30 milliárd dollár körüli összeg jelképezi a token 34 milliárd dolláros piaci kapitalizációjának jelentős részét. Ugye a staking az a folyamat, amelyben egy felhasználó a tárcájában lévő tokenek egy részét leköti, hogy így támogassa a proof-of-stake hálózat működését. Ezért cserébe kap egy díjat, jutalmat, kamatot, hívjuk akárhogy is. A résztvevők a LUNA vonatkozásában éves szinten közel 7%-os osztalékra, jutalomra pályázhatnak. Az összes elérhető token 41%-a jelenleg stake-elt, legalábbis ezt mutatják az adatok. A blokkláncok közötti kapcsolatot megteremtő Orion.money protokollja a csúcstartó, ebben 2 milliárd dollárnál is több LUNA stake-elt.

LUNA

Azért nagyon kellett ehhez a második helyezéshez a stakelés ranglistáján az, hogy a LUNA közel 70%-ot tudott emelkedni csak a múlt héten. De az elmúlt két év vonatkozásában is az egyik legjobban teljesítő kriptovalutáról van szó. Hiszen 2020. március 18-án még 0.12 dollár volt egy coin ára, most pedig 70 dollár felett van. Továbbra is azonban a leginkább stake-elt kriptovalutának a Solana SOL-ja számít, amelyben már 40 milliárd dollárnál is többet kötöttek le számtalan protokollban. A jutalom a SOL vonatkozásában átlagosan évente olyan 5,8%. Ettől független azonban az Ethereum továbbra is őrzi vezető helyét a blokkláncon futó applikációkban lekötött teljes összeg vonatkozásában. Több mint 118 milliárd dollár van ugyanis zárolva Ethereum-alapú applikációkban, a Terra vonatkozásában ez a szám “csak” 23 milliárd dollár.