Ebbe a szektorba fektet most mindenki

A globális gazdaság folyamatos bővülést mutat összességében, de egyes piacok kifejezetten jobban teljesítenek, mint mások. És van egy, ami jelenleg minden más piacot felülmúl érdeklődés tekintetében. Ez a mesterséges intelligencia piaca, ami a következő 1 billió dolláros piac lehet. Akármennyire is fiatal ez a piac, eszméletlen mértékben növekszik és ma már nincs az életnek olyan szegmense, ahol ne kerülne szóba az AI.

Legyen szó filmek készítéséről, szövegek írásáról, fordításról, autók vezetéséről, az AI mindenhol jelen van. A mesterséges intelligencia becsült piaci értéke 2024-ben 196 milliárd dollár körül fog mozogni, és 2032-re várhatóan eléri az 1,3 billió dollárt, ami elég durva növekedés. Mivel magyarázható egy ilyen növekedési ütem? A technológiai óriások folyamatos kutatásai és fejlesztései széles körű AI-elfogadáshoz vezettek gyakorlatilag mindenhol az életünkben. Beleértve az autógyártást (autonóm vezetés), az egészségügyet (új fehérjék) és a kiskereskedelmet (automatizálás).

Továbbá az olyan generatív AI-alkalmazások, mint a ChatGPT és a Midjourney a nagy nyelvi modellekkel támogatott kreativitás és a mindenütt jelenlévő hasznosság új korszakát nyitották meg. A generatív AI-alkalmazások körül persze vannak még viták a szerzői jogok kapcsán és az AI által generált termékek, például szövegek, zene, vizuális média által termelt bevételekről.

Mibe fektessünk, ha AI-ba akarunk fektetni?

De hogy érdemes-e befektetni a mesterséges intelligenciába, azért az egy komplexebb kérdés. Mert ugyan most nagyon trendi AI-ba fektetni, ezen a piacon azért elég masszív a volatilitás. Ráadásul az AI-szektort a rendkívül gyors fejlődés valamint a fejlesztések által igényelt nagy befektetések jellemzik. Ezekkel pedig vagy a főnyereményt ütheti meg valaki, vagy hatalmas mennyiségű pénzt pazarolhat el. A piacon befutott szereplők és startupok versengenek a részesedésért és már csak a hype miatt is komoly piaci értékkel bírhatnak. Viszont a bevételre vonatkozó elemzések, a monetizációs módszerek még részben hiányosak. Így az AI részvények többsége nagy volatilitású növekedési részvény, amelyek tőkefelértékelődésre alkalmasak.

Jelenleg a legjobb részvényeknek az AI piacon az Nvidia, a Meta és az AMD számítanak. Az Nvidia jelenleg a legértékesebb félvezetőgyártó vállalat, és intelligens chipjei kulcsfontosságúak az AI-piac folyamatos növekedése szempontjából. Jelenleg a legjobb chipeket gyártja a piacon, ami meg is látszik a pénzügyi mutatóin. Ráadásul a Wall Street elemzői úgy vélik, hogy a részvény ára egy év alatt akár 8%-ot is emelkedhet majd. Azért ez még úgy is lenyűgöző, hogy az árfolyam tavaly óta több mint 215%-ot emelkedett.

A Meta egy nagyon kemény évet zárt 2022-ben, viszont 2023-ban már meglódult felfelé az árfolyam és 2024 januárjában a Meta átlépte az 1 billió dolláros piaci kapitalizációt, ahogy nyomul tovább előre a virtuális valóság, a generatív AI és a metaverzumos projektekben. A 2024. első negyedévi bevételi jelentése jobb volt a vártnál, de a részvények árfolyama így is mintegy 15%-ot esett a kissé túlzó előrejelzés miatt. A mesterséges intelligencia projektjeivel kapcsolatban Mark Zuckerberg úgy vélte, hogy mire beérnek az AI projektjeik, arra már a monetizáció sem lesz kérdés. Az elemzők 2025-re évi 13,4%-os növekedést jósolnak a részvénynek.

Az AMD lehet a nevető harmadik?

Az AMD, azaz az Advanced Micro Devices az Nvidia versenytársa, amely ugyan a félvezető szegmensben némi visszaesést szenvedett el, de továbbra is komoly bevételt termel más, a mesterséges intelligenciával kapcsolatos ágazatokból, így például a játékok vagy az adatközpontok szektorában. A cég adatközponti szegmensében 80%-os növekedést mértek, amelyet az AI-képes MI300X GPU modellje tolt előre masszívan. A szakértők előrejelzése szerint az AMD részvények árfolyama 2025-ben jelentős, 24,87%-os emelkedést mutathat majd az AI chipek iránti megugró keresletnek köszönhetően, különösen a speciális adat- és szerverszegmensben. Ilyen hatalmas jövőbeli potenciállal a legjobb AI-részvényekbe történő befektetés ésszerű. A volatilitást és a tőkeértékelést figyelembe véve mindenképpen érdemes megfontolni ezt a lépést.