A Meta és az Instagram is beszállna az NFT businessbe

Az utóbbi időben a Meta (korábban Facebook) egyre gyakrabban kacsintgat a digitális világ felé. A közösségi profilját alapul használva előbb a metaverzum nyújtotta (gazdasági) lehetőségeket kezdte el feltérképezni, majd később a kriptovaluták felé is nyitott a Meta. Most az NFT piac a legújabb terület ahova a Meta mellett az Instagram is be akar törni.

Az NFT-k tündöklése

Az NFT-k az utóbbi időben nagyon népszerűek, az unatkozó majmosok klubjától kezdve a “hagyományos” alapokon nyugvó NFT-ken át, mint például a korábban ki nem adott Whitney Houston próbafelvétel, a kortárs digitális műalkotásokig, mind nagyot futott. A nem-helyettesíthető tokenek egy teljesen új piacot teremtettek, ahova az árakat látva nem is csoda, hogy rengetegen szeretnének beszállni. A gond csupán az, hogy ezen a területen manapság még vadnyugati törvények uralkodnak, nincs egységes szabályozás, és a vevők sokszor abban sem lehetnek teljesen biztosak, hogy valóban az ő birtokukban van az “eredeti”.

Beszáll a Meta is

A fentiek ellenére nem akar kimaradni a Meta sem a buliból. A pletykák szerint már most több csapat is dolgozik a feladaton, amit a cégnél az utóbbi időben tapasztalható felvételi dömping is igazolni látszik. A Microsofttól körülbelül száz főt szipkázott el eddig a cég, az Apple pedig nagyvonalú bónuszokkal és részvény opciókkal igyekszik megtartani a szakembereit.

Nagyszabású tervek

Az első körben mindkét közösségi oldal lehetővé tenné a felhasználói számára, hogy NFT-ket használjanak profilképként. A Meta későbbi tervei között szerepel az, hogy az oldalán hozzáférhető eszközök segítségével már akár maguk a felhasználók is létrehozhassanak új digitális tokeneket. És persze a Meta egy új NFT piactér létrehozását is tervezi, hogy a frissen kiadott tokenek minél könnyebben új gazdára találhassanak.

Az Instagram vezetője decemberi nyilatkozatában kifejtette, hogy a fenti lépéssel szeretnék az NFT-ket minél szélesebb körben elérhetővé tenni a közönség számára. Az ebből származó gazdasági haszonról persze nem igazán esik szó, mindenesetre az látszik, hogy a Meta itt is nagyban akar játszani. A felvázolt tervek alapján ezzel tovább fog erősödni a Meta digitális gazdaságban elfoglalt pozíciója, és egyúttal tökéletes alapot ad majd egy teljesen új meta ökoszisztéma felépítéséhez.