Egy korszak lezárult: a Meta leállítja saját kriptovaluta fejlesztési projektjét

Három év kísérletezés után a Meta (korábban Facebook) leállítja a digitális valuta fejlesztési projektjét.

A Meta (Facebook) szeptember 1-jén leállítja a Novit, a közösségi médiavállalat digitális tárca fizetési projektjét. Három éven át kísérletezett az akkor még Facebook néven ismert társaság a kriptofizetési projekten, melynek neve kezdetekben Calibra volt, végül nem tudta a névváltoztatás sem kihúzni a bajból a sokat vitatott projektet.

A Meta a hírt a Novi hivatalos weboldalán jelentette be, és a felhasználóknak SMS-ben küldött egy linket a közleményhez, amely arra szólította fel őket, hogy “a lehető leghamarabb” vegyék ki a pénzüket a platformról. Július 21-től a felhasználók többet nem tudnak pénzt adni a számlájukhoz, mivel a Novi WhatsApp-fiókja és a Novi alkalmazás is elérhetetlenné válik. A kísérleti időszak végeztével a felhasználók nem férnek hozzá tranzakciós előzményeikhez és egyéb adataikhoz.

A Novi, eredeti nevén Calibra, a Meta 2019 júniusában bemutatott libra stabilcoinjának (később diem-re átnevezett) tárcája volt. Szerepe megváltozott, mivel a szabályozási nyomás miatt a kénytelenek voltak nevet változtatni és átgondolni a fizetési megoldást. A Novival 2020-ban kezdődtek meg a tesztek, de végül soha nem jutott túl az Egyesült Államokon és Guatemalán.

Bár a Meta úgy döntött, hogy a Novi projektet lezárja, a vállalat elmondta, hogy a technológiát nem dobja ki az ablakon, hanem a metaverzumon belüli felhasználására összpontosít.

“Már most hasznosítjuk a Meta általános blokkláncra épülő képességeinek kiépítésére és új termékek, például digitális gyűjtemények bevezetésére fordított éveket” – írta a Meta egy e-mailben.

“Számíthattok arra, hogy még többet látottak majd belőle a Web3 térben, mert nagyon optimisták vagyunk azzal kapcsolatban, hogy ezek a technológiák értéket hozhatnak az embereknek és a vállalkozásoknak a metaverzumban.”

David Marcus, aki a Novi projekt feje volt, tavaly távozott a Metatól. Januárban, három évvel azután, hogy a cég bemutatta a libra stabilcoinját, 200 millió dollárért eladta az utód Diem projekt eszközeit a Silvergate Capital banknak.

A Meta kriptoprojektjének lezárása a kriptotél kellős közepén történik, amikor az iparág elbocsátásokkal, illetve több kiemelkedő vállalkozás, köztük a Celsius és a Voyager is óriási anyagi problémákkal küzd.