David Marcus: a Bitcoin 20 év múlva is az első lesz, viszont a Solana az Ethereum helyére léphet

A Facebook korábbi vezetője és a Diem stabilcoin társalapítója, David Marcus szerint a Bitcoin az elkövetkezendő évtizedekben megőrzi dominanciáját a kriptovaluták világában. Ráadásként hozzátette, hogy a piaci értéke egyre csak nőni fog. Marcus jóslatait azzal támasztja alá, hogy a Bitcoin hatékonyan végzi minden egyes funkcióját anélkül, hogy egy adott vezetőtől vagy ügynökségtől függene.

„Nyilvánvaló számomra, hogy a Bitcoin lesz az egyetlen eszköz és első rétegű blokklánc, amely több mint 20 év múlva is jelen lesz, és egyre nagyobb jelentőséggel fog bírni.” – jelentette ki David Marcus.

A Bitcoin melletti érvként elmondhatjuk, hogy sikeresen ellenáll a cenzúrának, így egyedülálló alternatívaként szolgál minden más központosított és kormányzati vagy vállalati irányítású digitális rendszerrel szemben. Hálózatát figyelembe véve, annak hatása minden újabb felhasználóval egyre csak növekszik. Ezeknek köszönhetően nincs más kriptoplatform, amely megkérdőjelezheti a világ legismertebb kriptovalutájának dominanciáját.

Az Ethereum második helye veszélyben van

Habár Marcus nem kételkedik a többi platform által elérhető eredményekben, nem biztos egy altcoinban sem, hogy az 20 év múlva is ugyanott lesz, ahol most. Rövid távon az Ethereum pozíciója tűnik a legbiztosabbnak, mégis a skálázhatósággal kapcsolatos meglévő problémák és az Ethereum 2.0-ra való átállás kétségeket ébreszt benne. A szakértő úgy véli, hogy a Solana pozíciója megerősödhet, köszönhetően a legújabb innovációiaknak és a proof-of-stake algoritmusok hatékony felhasználásának. Ugyanakkor az altcoinok közötti szerepek változása és az elfogadottságuk mértéke eléggé nyilvánvaló.

„A második hely még nem teljesen egyértelmű. Egyelőre az Ehtereum vezet, de a Solana és mások a nyomában vannak.” – hangzott el Marcustól.

A piac jövőbeli dinamikája több tényezőtől is függhet: a különböző platformok innovációitól és azok ütemezésétől; a DeFi piac fejlődési pályáitól; a felhasználói tapasztalatoktól és a főbb társadalmi és környezeti problémák megoldásának képességétől.

Más kriptoplatformok, köztük a Polkadot és a Cardano is aktívan kihasználhatják az ezen a területen felmerülő lehetőségeket. A jövőt nézve az okosszerződések a következő években jobban integrálódhatnak hagyományos pénzügyi és gazdasági szolgáltatásokkal a vállalati világban. Másrészt az altcoinok közötti verseny előnyös lehet a felhasználók számára az új innovációk és az alacsony költségű blokklánc-megoldások lehetősége miatt.