A metaverzum kitalálója a saját virtuális világán dolgozik

Neal Stephenson, az író, aki először használta a „metaverzum” kifejezést, a saját virtuális világán dolgozik, mivel szerinte a nagyvállalatok miatt eltűnt a metaverzum decentralizáltsága.

Stephenson a “Snow Crash” című regényében említette először a kifejezést. A regényben a metaverzum egy olyan virtuális valóság, amelyben a felhasználók egy háromdimenziós térben léphetnek kapcsolatba egymással. És bár a metaverzumot Stephenson regénye után rengeteg könyv, film és videojáték is népszerűsítette, ő maga nem igazán kedveli a virtuális tér jelenlegi formáját.

A decentralizáltságé a főszerep az új platformnál

A Wirednek adott nemrégiben megjelent interjújában az amerikai író elmondta, hogy “undorodik” a metaverzum mostani állapotától, és úgy véli, hogy a saját virtuális világa jó irányba terelheti az ágazatot.

Stephenson elsősorban azért szeretne változást, mert a metaverzum jelenleg a nagyvállalatok, óriásmárkák és szervezetek játszótere, emiatt pedig eltűnt a digitális világ decentralizáltsága. Szerinte a metaverzumnak egy teljesen decentralizált térnek kellene lennie, ahol bárki létrehozhatja a saját világát. A sci-fi író pontosan ezért fogott össze a kriptovaluta rajongó Peter Vessenes-szel, hogy közösen hozzák létre a Lamina1-et, a saját decentralizált platformjukat.

A nagyvállalatok kiszorítása Stephensonék célja

A Lamina1 egy decentralizált, nyílt forráskódú platform, amelynek segítségével bárki létrehozhatja a saját világát anélkül, hogy aggódnia kellene a cenzúrázás miatt.

Stephenson elmondta, elsősorban azért fogják létrehozni a Lamina1-et, hogy elvegyék a metaverzumban jelen lévő vállalatoktól a hatalmat, és egy sokkal biztonságosabb virtuális teret hozzanak létre. Annak ellenére, hogy ez a fajta gondolkodásmód eltér a metaverzum jelenlegi formájától, Stephenson számára nem újdonság. Írásaiban gyakran foglalkozik különböző társadalmi kérdésekkel és a központosított hatalom problémáival. Az író elmondása szerint a metaverzumnak hatalmas szerepe lesz a technológia fejlődésében, és ő biztosítani akarja, hogy ez a fejlődés a jó irányba menjen.

Azt egyébként egyelőre nem tudni, hogy Stephenson és Vessenes mikor adja majd ki a teljesen működőképes platformot. Mivel most még csak a keretrendszeren dolgoznak, így nem valószínű, hogy a közeljövőben elkészül a Lamina1.