A Microsoft AI alapú felhőszolgáltatást fejleszt egy korábbi Ethereum bányászcéggel

A Microsoft megállapodást kötött egy korábbi Ethereum bányászcéggel, a CoreWeave nevű vállalkozással, hogy annak felhőalapú számítástechnikai infrastruktúráját használja a mesterséges intelligenciával működő szolgáltatásai támogatására.

A CNBC június 1-én számolt be az üzletről “az ügyet ismerő személyekre” hivatkozva. A Microsoft előreláthatólag több száz millió dollárt fog költeni a CoreWeave-vel kötött, több évre szóló megállapodás szerint.

Az AI-ra épülő technológiák gyors növekedése közepette a Microsoft több AI-alapú szolgáltatást is bevezetett az elmúlt 12 hónapban. Ennek egyik legjobb példája a GPT-4 integrációja a Bing és a Microsoft Edge webböngészőkkel.

Az OpenAI szintén a Microsoft saját felhőalapú számítási infrastruktúráját, az Azure-t használja a jelentős számítási igényeinek kezelésére.

A CoreWeave eredetileg Ethereum bányászcégként indult 2017-ben. A grafikus feldolgozóegységeket (GPU-kat) használta az Ethereum tranzakcióinak ellenőrzésére, amikor az Ethereum még proof-of-work alapú blokklánc volt.

A cég 2019 körül kezdett a felhőalapú GPU-számítás felé fordulni, miután észrevette, hogy a piacon hiány van a versenyképes árú, skálázható és változatos képességű számítási kapacitások terén, amit a hagyományos szolgáltatók állításuk szerint nem kínáltak.

A most megkötött partnerség alig néhány nappal azután jön létre, hogy a CoreWeave bejelentette, hogy további 200 millió dollár tőkét vont be egy kibővített B sorozatú finanszírozási körön keresztül. A mostani sorozatot a Magnetar Capital vezette, de részt vett benne az NVIDIA is.

A cég áprilisban megosztotta azt is, hogy a tőkét felhőinfrastruktúrájának bővítésére kívánja felhasználni, például a mesterséges intelligencia, a gépi tanulás, a vizuális effektek és a renderelés területére, hogy csak néhányat említsünk.

Az új Microsoft-üzletet a Twitteren keresztül kommentálva Nic Carter, a Bitcoin szószólója és a Castle Island Ventures partnere is. Ő a cég szektorváltásának jelentőségét emelte ki:

Microsoft Coreweave

“… a CoreWeave az ETH bányászatból átállt arra, hogy a flottájukat arra használja, hogy számításokat végezzen az AI számára. És most már több mint 2 milliárd dollárt érnek… a világ egyik leggyorsabban növekvő vállalata jelenleg.”