Hivatalos: megszűnik a Microsoft Azure Blockchain szolgáltatása

Hivatalossá vált, 2021. szeptember 10-én megszűnik a Microsoft Azure Blockchain szolgáltatása. 

A Microsoft bejelentette, hogy idén ősztől már nem lesz elérhető a vállalat óriás blokklánc szolgáltatása. A cég hivatalos közleményében azt írta, hogy “Az Azure Blockchain visszavonal. Kérjük, költöztesse át a főkönyvi adatokat az Azure Blockchain Service szolgáltatásból egy alternatív szolgáltatásba a fejlesztés gyártási és értékelési státusza alapján.”

Az Azure Blockchain Service szolgáltatáson már kifejlesztett projektek átvitelére a Microsoft a Quorum-ot javasolta, amely a JP Morgan által kifejlesztett blokklánc, és amelyet a ConsenSys még korábban felvásárolt. A Quorum egy nyílt forráskódú platform, amely az Ethereumra épülő vállalatok számára készült.

Miért szűnik meg a Microsoft blokklánc szolgáltatása?

A Microsoft ezen döntéséről többen úgy vélekednek, hogy az amerikai gigavállalat belátta, nincs értelme blokklánc szolgáltatást kínálni centralizált módon. A főkönyvi technológia ereje éppen, hogy a decentralizációban rejlik, így a központosított blokklánc megoldások gyakorlatilag semmilyen valós előnyt nem tudtak kínálni a felhasználók számára.

Az Ethereum decentralizált blokkláncán alapuló Quorum-ra való áttérés emblematikusan azt mutatja, hogy a decentralizált blokkláncok egyértelmű előnyt élveznek a centralizáltakkal szemben, mivel fő erősségük a decentralizációban rejlik, ami gyakorlatilag megváltoztathatatlanná teszi őket.

Az is rendkívül érdekes, hogy egy olyan vállalat, mint a Microsoft, felismerte ezt. Ezen a ponton nem abszurd elképzelni, hogy más vállalatok, például az Amazon vagy az IBM, amelyek az elmúlt években olyan elosztott főkönyveken alapuló megoldásokon dolgoztak, amelyek nem igazán decentralizáltak, követhetik a Microsoft példáját, és a blokklánc szolgáltatások felhasználóit olyan decentralizált hálózatokon alapuló projektekre migrálhatják, mint az Ethereum.

Az IBM blokklánc projektje egyébként egy totális pénzügyi kudarc, ahol a programra szánt pénz 90%-ának lába kélt, a blokklánc csapat pedig felszívódott, így nem kizárt, hogy hamarosan az is búcsút mond a felhasználóknak.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük