A Microsoft beszáll az ICO-bizniszbe

Mégse halottak az ICO-k. Különösen akkor téves az állítás, ha a Microsoft is fantáziát lát bennük.

Microsoft Azure, a Microsoft felhőszolgáltatása nem sokkal korábban listázta a Stratis-t a termékszekciójában. A platformot a londoni Stratis Group bocsátotta ki és segítségével olyan webalapú alkalmazásokat lehet fejleszteni, melyek segítségével a tokenértékesítési projektek (ICO-k) a tokenelosztást tudják menedzselni. Egy flexibilis, de ugyanakkor biztonságos fizetési csatornát is kínál, amin keresztül a befektetők ICO tokeneket vásárolhatnak a token szétosztása előtt. Fizetni bitcoinnal vagy a Stratis natív STRAT tokenjével lehet.

A Microsoft leírása alapján a Stratist a Changelly is integrálta. A kiegészítő szolgáltatás segítségével az ICO befektetők tokenről fiatpénzre vagy STRAT tokenre válthatják befektetéseiket.

Hitvány éven vannak túl az ICO-k

Microsoft belépése az ICO szektorba a 2018-as medvepiac és a közösségi tokenfinansírozások kifulladása után jön. A 2017-es rali során az ICO-k több milliárdos friss tőkéhez jutottak miközben a többségük ötleteken kívül mást nem igazán tudtak letenni az asztalra. A spekulátorok akkor azért fektettek be ICO-kba, mert abban bíztak, hogy az ICO projektjük válik a következő Bitcoinná vagy Ethereummá. Azóta eltelt másfél év és az ICO-k többsége vagy bedőlt, szétlopták vagy (párat leszámítva) vegetál és így igyekszik megvalósítani a roadmapjában kijelölt üzleti feladatait.

A szabályozók szintén megelégelték a semmire milliókat gyűjtő ámításokat és elkezdték korlátozni, felfüggeszteni a kétes ICO projekteket. Az amerikai tőzsdefelügyelet (SEC) eddig több alkalommal is a befektetők pénzének visszatérítésére szólított fel ICO-kat, vagy egyenes megbüntette azokat. Dél-Koreában a helyi pénzügyi szabályozó (FSC) pedig egyenesen betiltotta az ICO-kat.
A Stratissal viszont a Microsoft komolyan beleáll a csaló természetű ICO-kba és egyfajta tisztulást indíthat meg a szektorban.

A platform integrálta az Onfido kockázatkezelési és csalás megelőzési szoftverjét, mely szűri a befektetőket és az általuk megadott adatokat összehasonlítja a pénzmosás és terrorizmus elleni figyelőlisták adataival. Az eszköz egyben hitelesíti az ICO résztvevők adatait is a KYC, AML procedúrák jegyében.
A módszerrel hatékonyabbá tehetőek az ICO projektek szabályozási megfelelése. Hosszú távon pedig észlelhetővé válnak a gyanús tranzakciók így téve biztonságosabbá az ICO befektetéseket.

Mit hozhat a Microsoft az ICO szektornak

A 2017-es bikapiacok után 2018-ban az ICO-k iránti érdeklődés fokozatosan megcsappant. A projektek többsége nem tudod kilépni az ötletfázisból vagy messze alulteljesített. Bezuhant a tokenjeik árfolyama, pánikeladásra késztette befektetőiket és nagyban hozzájárul a kriptopénz piacok általános eséséhez. A túlélők kénytelenek voltak megválni ETH forrásaiktól, vagy masszív elbocsátásokba kezdeni.

Az ICOBench statisztikája az ICO-król. Pink: projektek száma, kék: gyűjtött összeg USD-ben

De van az éremnek egy másik oldala is. A projektek egyre profibbak, az értékajánlatuk célzott és jobban átgondolt. Puszta ötletekre ma már senki sem ad pénzt. Kifulladni ugyan kifulladtak az ICO projektek, de messze nem halottak. Még a medvepiac ellenére is kinőtt pár gyöngyszem, melyek szembemenve a trenddel képesek voltak felülteljesíteni. A Block.One/EOS több mint 4 milliárd dollárt gyűjtött, a Telegram ICO-ja 1.7 milliárdot, a kétes Petro, a Dragon Coin és a Bankera szintén szépen hozott a konyhára csapataiknak.

Egy másik nézőpont szerint nem az ICO-kat kell hibáztatni bajaikért, hanem az okos befektetők megjelenésének kell örülni. A smart befektetők előnyben részesítik a praktikus üzleti modellt prezentáló projekteket és a valós hasznosságot garantáló tokeneket. Erre bizonyíték az a kimutatás, miszerint az MVP termékek (minimális életképes projekt) nélküli ICO-k 50%-a bukott, a másik fele meg valószínűsíthetően átverés volt.

A Microsoft Azure megjelenésével egy dinamikus növekedési pályára lépő profi ICO befektetési piac jöhet létre. A Stratis megoldása nem minden ICO-nak ajánlott a szigorú KYC funkcionalitása miatt, de amelyek nyitnak rá, valószínűsíthetően jobban fognak szerepelni a befektetők kegyeiért vívott versenyben.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük