Kipróbáltuk a Changelly kriptopénz váltó oldalát, lássuk az eredményt!

Korábban írtunk már egy összefoglaló cikket pénzváltó oldalakról a teljesség igénye nélkül. Persze nem is törekszünk a teljességre, hiszen a pénzváltó oldalak úgy nőnek ki a földből, mint a gomba, és nem is tanácsolnánk senkinek, hogy egy épp frissen megjelent pénzváltóba tolja be a nehezen megszerzett coinjait. Csalásokban és hackelésekben nincs hiány, a legutóbbi nagyobb hír ennek kapcsán a Nicehash bányászoldalának feltörése volt.

Na de térjünk vissza a pénzváltókra, azon belül is a Changelly oldalára. A Changelly kriptopénz váltó oldal 2013-ban alakult, központja Prágában van. A pénzváltón ugyanaz a csapat dolgozik, akik a Minergate bányásztársaságot is fejlesztették, amiről szintén írtunk egy korábbi cikkünkben. A Changellynél büszkék rá, hogy nincsenek rejtett költségek a tranzakcióknál. Minden tranzakcióért 0.5% költséget számolnak fel, és ennyi. Egyébként ez elég magas költség, például a Bitfinex, CEX.io vagy a Kraken is alacsonyabb díjakkal dolgozik. Most nézzük meg a Changelly-t lépésről lépésre, mennyire veheti fel a lépést a versenytársakkal, és érdemes-e használnunk.

Regisztráció a Changelly kriptopénz váltó oldalon

A Changelly oldalán pár kattintással regisztrálhatunk. Az oldal aljára görgetve adjuk meg az email címünket, és töltsünk ki egy captchát. Az email címünk megadása után kapunk egy regisztrációs levelet, amiben elküldenek egy jelszót. Ezt a jelszót a “My Account” menüben a “Profile” alatt azonnal meg is változtathatjuk. És már kész is. A captcha kitöltéssel kapcsolatban jegyezném meg, hogy manapság elég gyakran vannak problémák a captcha szolgáltatással. Ha kitöltöd a captchát, de hibaüzenetet kapsz, próbálkozz másik böngészővel. Nekem ilyen esetben az Opera szokott beválni. A regisztrációnkat megerősíthetjük 2 faktoros autentikációval is. Illetve használhatjuk a Changelly mobil változatait is, iOS, és Android alkalmazások révén. Az oldal jelenleg mintegy 12 nyelvet támogat, sajnos magyar (még 🙂 ) nincs köztük.

A tranzakciók

Csináljunk egy tranzakciót. Én ezt szintén a “My Account” menüben találtam meg, érdekes módon a “History” menüpont alatt. Azért ezt tehették volna jobb helyre is, teljesen véletlenül kóboroltam erre, ennek nem itt kellene lennie… Na mindegy bocsássuk meg nekik. A Changelly mintegy 50 különbözőféle kriptopénzt támogat. A pénzváltás folyamata nagyon egyszerű, próbáljuk ki egy konkrét példán keresztül.

1. Mondjuk azt, hogy van 1 bitcoinunk, és dogecoinra szeretnénk váltani.

A tranzakció kiválasztása. 1 BTC -> DOGE

A “You have” menüben beállíthatjuk, hogy 1 BTC-t (vagy bármilyen más támogatott kriptopénzt) szeretnénk átváltani. A “You get” mezőben pedig kiválaszthatjuk, hogy milyen kriptopénzt szeretnénk kapni. A Changelly kriptopénz váltó az 1 bitcoinomért 5.828.710 dogecoint ajánl. A 0.5 %-os tranzakciós díj összege 29.290 doge, ami 5-30 perc alatt fog a számlámra érkezni. Itt azért meg kell jegyezni, hogy a Changelly feldolgozási ideje lesz 5-30 perc. Ebbe egészen biztosan nem kalkulálták bele, hogy a saját pénztárcánkból is el kell küldenünk a bitcoint a váltóba, ami drága is meg lassú is (A cikk írásának időpontjában a feldolgozatlan tranzakciók száma meghaladja a 100 ezret). Tehát a tényleges váltási költség a saját pénztárcádból elküldött 1 BTC-re az általad beállított tranzakciós költség + a Changelly 0.5%-os tranzakciós költsége (itt 29.290 doge). A tranzakciós idő pedig a saját tárcádból elküldött bitcoin megérkezési ideje (tranzakciós díjtól is függ) + a Changelly feldolgozási ideje (5-30 perc).

2. Adjuk meg a fogadó pénztárcánk címét

Ahhoz, hogy a vásárolt dogecoint fogadni tudjuk, meg kell adnunk a címünket (wallet address). Dogecoint szerencsére rengeteg tárca támogat. Töltsünk le egyet a dogecoin oldaláról (csak ne a Multidoge walletet, mert arra már nincs támogatás). Dogecoin Core jó, csak nagyméretű, inkább válasszunk egy online vagy mobil pénztárcát. Ügyeljünk arra, hogy a pénztárca címünket helyesen adjuk meg, érdemes ellenőrizni a cím első és utolsó néhány karakterét.

A fogadó DOGE pénztárca cím megadása

3. Az ellenőrzés

Az ellenőrzést a harmadik pontban is megtehetjük, hiszen ez a tranzakció összessége. Itt a korábbi pontokban beállított adatokat láthatjuk ismét összegezve, nincs itt semmi teendő, kattintsunk a “Confirm and make payment” gombra a fizetéshez.

A tranzakció adatainak ellenőrzése

4. A fizetés

Semmi sincs ingyen. A fent leírt vásárlás akkor hajtódik végre, ha elküldünk 1 bitcoint az utolsó pontban kapott címre. A kapott bitcoin címet (3BttZyvcUDoNGSiK3dV9dj2B13j1ion91g) mentsük a vágólapra, majd a saját bitcoin pénztárcánkban állítsuk be küldési címnek. A küldendő összeg 1 BTC, pontosan ennyit állítsunk be. A küldésnél vegyük figyelembe, hogy manapság nagyon sok a konfirmálatlan tranzakció, így ha nem állítunk be viszonylag magas tranzakciós díjat, akkor akár napokig vagy tovább is eltarthat, mire a bitcoinunk megérkezik. Használjunk olyan tárcát, amely a hálózat terheltségétől függően ajánlatot tesz arra, hogy mekkora tranzakciós díjjal kalkuláljunk (pl. electrum wallet). Ha kifizettük az 1 BTC-t, nincs más teendőnk, mint várni, hogy a kért doge megérkezzen a számlánkra.

Changelly kriptopénz váltó

Fizetés BTC address másolásával, vagy QR kód olvasó segítségével

Fizetés “hagyományos” pénzzel

A Changelly elfogad euró és amerikai dollár befizetést is, amit kriptopénzre vált. Dombornyomott bankkártyák elfogadottak. Telefonos hitelesítés van. Ebben az esetben azonban országonként, és tranzakciónként is eltérő feltételeket szabnak. Például az EU területéről 100$ a minimális összeg, amit befizethetünk, majd a legközelebbi tranzakcióig 4 napot kell várnunk. A pontos feltételek a “FAQ” menüben találhatóak. PayPal fizetés nem támogatott.

Külcsín, belbecs, összegzés

A Changelly kriptopénz váltó oldala összességében nem rossz, de azért nem lesz a kedvencem. Előnye, hogy ez egy instant pénzváltó oldal. Nem tároljuk a pénzünket az oldalon, mint a “hagyományos” exchange oldalakon (poloniex, bittrex stb.), hanem küldünk egy átváltandó összeget, és kapjuk is a kiválasztott valutát a címünkre, tehát a Shapeshift működéséhez hasonló, annak konkurense.  A váltási összeg elég magas, 0.5 %. A shapeshift-nél ez szintén 0.5% körül alakul, bár kriptopénzenként eltérő lehet, és fél percenként frissül.

Az oldal maga nem mondható különösebben szépnek, dizájnoltnak, amolyan középszerű. A logóba sem vittek túl sok fantáziát, bár ezek a dolgok nem is annyira lényegesek.

A FAQ-ban nem esett szó arról, hogy mi történik, ha véletlenül több, vagy kevesebb pénzt utalok, mint ahogy azt előzőleg beállítottam. Ilyenkor visszaküldik a pénzem? Várnak amíg ki nem egészítem a szükséges összegre?

A Changelly kriptopénz váltó oldalnak van egy “Affiliate program”-ja is és a “Promo” pontban a webmesterek és honlap tulajdonosok promóciós anyagokat találnak. A “Stats” pontban a regisztrálók tranzakciós információit találják, illetve a Changelly oldalán találhatunk testre szabható widgetet is, amit integrálni lehet a saját honlapjukhoz.

Pozitívumként viszont elmondható, hogy a Minergate bányásztársaságot is a Changelly csapata készítette és üzemelteti, tehát a cég mögött megfelelő anyagi és technikai háttér áll, valamint az, hogy már 2013 óta a piacon vannak, megalapozza a bizalmat.

További előnye, hogy nincs szükség a profilunk verifikálására, kriptopénz -> kriptopénz csere esetén az egész folyamatot anonim módon bonyolíthatjuk le. Manapság már ez is előnynek mondható, hiszen egyre több hagyományos exchange oldal (pl bittrex) kér – a kriptovilágban teljesen elképzelhetetlen módon – okmányokat akár kis összegű coinok cseréjéért is.

Adjatok neki egy próbát!