A Microsoft és az Alibaba blokklánccal küzdene a kalózok ellen

A Microsoft az Alibaba kínai internetes kereskedelmi óriással együttműködésben fejlesztene ki kalózkodás elleni szoftveres megoldásokat az Ethereum blokklánc használatával. A Bill Gates által alapított Microsoft kutatási részlegéről kikerült bejelentés szerint az együttműködésben a Carnegie Melon egyetem is részt venne.

Az eddig elérhető információk szerint a kalózkodás elleni szoftver az Ethereum blokkláncon fog futni, a neve pedig Argus lesz. A szolgáltatás segítségével a felhasználók maguk jelenthetik a hamisított tartalmakat az anonimitásuk teljes megőrzésével.

A Microsoft és az Alibaba egy úgynevezett Proof of Leakage nevű, újonnan kifejlesztett algoritmus segítségével követné vissza a hamisított tartalmakat az eredeti forráshoz. Ugyanezen algoritmus azt is biztosítani fogja, hogy egy hamisított tartalmat csak egyetlen alkalommal lehessen jelenteni.

Mindehhez persze hatalmas számítási kapacitás szükséges, amiből kifolyólag a hamisított tartalmak jelentésének költsége még rendkívüli optimalizálás után is 14 ETH tranzakció költségének felel meg. Ez pedig a legtöbb felhasználót bizonyára nem fogja ösztönözni a kalóz tartalmak jelentésére, kivéve persze ha az adott tartalom közvetlenül sérti az ő anyagi, vagy egyéb érdekeit.

Ugyanaz a probléma, két különböző oldalról

A kezdeményezés a Microsoft részéről nagyon is érthető, az viszont érdekes, hogy pont a kínai Alibaba személyében leltek partnerre. Steve Balmer, a Microsoft vezérigazgatója néhány évvel ezelőtt arról panaszkodott nyilvánosan, hogy a Kínában Microsoft Office programokat használó felhasználók mindössze 1 százaléka fizetett az alkalmazásokért.

Tehát mintha a reggeli csúcsidőben 100-ból 99-en jegy nélkül utaznának a metrón. Becslések szerint a kalóz szoftverek éves szinten 10 milliárdos nagyságrendű kárt okoznak a cégnek, elmaradt profit formájában.

Az Alibaba Taobao nevű internetes szabad piactere pedig pont a probléma másik oldalába futott bele. A piacteret 2016 óta tiltólistára helyezték amerikában az elképesztő számű hamisított termék miatt. Így a Microsoft és az Alibaba közötti partnerségen keresztül a kínai óriás feltételezhetően a nemkívánatos felhasználóktól akar megszabadulni, akik az oldalon keresztül esztelen mennyiségű hamis termékeket árulva már magának az oldalnak az üzleti érdekeit sértik.

Az Alibaba anyavállalatának az Ant Groupnak egyébként korántsem ez az első blokklánc projektje. A vállalat például többek között az egyik legfontosabb fejlesztője a Kínai Kommunista Párt digitalis jüan projektjének.

( Forrás )

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük