A MicroStrategy 100 évig nem válik meg a vásárolt bitcointól

Michael Saylor, a MicroStrategy vezérigazgatója úgy tervezi, hogy a vállalat bitcoinját legalább 100 évig megtartja, mivel egyáltalán nem áll szándékában eladni azt.

A több száz millió dolláros befektetés

Augusztus 11-én jelentette be a MicroStrategy, hogy több mint 21 ezer bitcoint vásároltak 250 millió dollár (kb. 77 milliárd forint) értékben. A vásárlás óta a bitcoin értéke jelentős mértékben nőtt, így ez a befektetés jelenleg kb. 278 millió dollárt (közel 86 milliárd forintot) ér. Sőt mi több, azóta több bitcoint is vettek: szeptember 14-én újabb bitcoin vásárlásról (több mint 16 ezer bitcoin) számolt be a cég.

Saylor szeptember 18-án a RealVision vezérigazgatójának, Raoul Palnak adott interjút, amiben több részletet is elárult a befektetéssel kapcsolatban. Mint kiderült, a befektetésről szóló döntés az igazgatótanács, a befektetők, a könyvvizsgáló és a vezetők részvételével zajló megbeszélések eredménye. Tehát nem valamiféle spekulációról vagy kockázathárításról van szó, hanem megfontolt vállalati stratégia része a befektetés.

Miért épp bitcoin?

A jelenlegi globális gazdasági bizonytalanságra reagálva a cég olyan eszközök felkutatását célozta meg, amelyek hosszú távon is alkalmasak az értéktárolásra. Több lehetőséget is megvizsgáltak 100 éves távlatban gondolkozva, de végül a bitcoin jött ki egyedüli nyertesként. Saylor szerint szinte az összes többi eszköz esetében rengeteg adóval és díjjal kell számolni. Ha pedig épp nem erről van szó, akkor vagy egy vezérigazgató, egy kormány, vagy egy ország ellenőrzése alatt állnak, ami semmiképp sem szerencsés.

A bitcoin előnye a vezérigazgató szerint az, hogy folyamatosan fejlődik, egyre erősebb és gyorsabb lesz. Majd hozzátette, hogy a “Bitcoin, ha nem 100-szor jobb az aranynál, akkor milliószor jobb mint az arany, és ennek semmi se érhet a közelébe.”

Véleménye szerint a bitcoin mellett szól az is, hogy bárki leellenőrizheti akár egy másodperc alatt, hogy ő személy szerint rendelkezik-e bitcoinnal. Ugyanakkor, nem kerülne neki több mint 5 dollárba, hogy a világ bármely tájára elküldje azt. Sőt, ha akarja akár egy szombat délután alatt képes lenne eltüntetni 100 millió dollár értékű bitcoint.

Az említett interjúban természetesen megkérdezték a vezérigazgatót arról is, hogy miért nem az ethereum mellett döntöttek. A válasz az volt, hogy az ethereum még mindig a funkcionalitást hajszolja, és az ethereumnak van még mit bizonyítania.

Hosszú távú, 100 éves befektetés

Saylort sok kritika éri a befektetés miatt. Sokan úgy gondolják, hogy ez egy hirtelen jött dolog és nem lesz hosszú életű. Ezt a rengeteg bitcoint egy kis nyereség után el fogja adni, és majd újra és újra vesz bitcoint egészen addig, ameddig az hasznot hoz neki. De az is lehet, hogy majd egy új céget vesz a bitcoinnal. A vezérigazgató a kritikákra csak annyit reagált, hogy az őt bírálók nem értik a longolás lényegét. “Én annak a csávónak vettem (a bitcoint), aki annak a csávónak fog dolgozni, akit az a csávó fog felvenni, aki 100 év múlva átveszi a munkámat.”

Kapcsolódó:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük