A Monero közössége komoly kritikákat fogalmazott meg a Mordinals-szal kapcsolatban

A Mordinals, más néven Monero Ordinals, a Monero blokkláncon tárolt tranzakciók melletti adatok beírására szolgálnak. Ez az egyedülálló funkció lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy további információkat foglaljanak bele a Monero hálózatban elvégzett tranzakcióba, ezzel továbbfejlesztve annak képességeit az egyszerű tranzakciós adattároláson túl.

Az Ordinals koncepciót azért vezették be, hogy egyszerűsítsék a Bitcoin hálózatban a tokenek és NFT-k kibocsátását. Az elmúlt 30 napban a Bitcoin Ordinals népszerűsége is nagyon megugrott a kriptoszektoron belül. Ennek az újonnan felfedezett népszerűségnek azonban negatív következménye is volt. Ugyanis a Bitcoin hálózaton az átlagos tranzakciós díjak az egekbe szöktek.

Az Ordinals koncepció bevezetése a Monero blokklánc hálózaton azonban vegyes reakciókat váltott ki. Míg néhányan nagyra értékelték a Monero privátcoin új felhasználási lehetőségét, a Monero támogatóinak többsége határozottan ellenezte azt a felhasználók személyes adatainak védelmét fenyegető potenciális veszélyekre hivatkozva. A kritikusok közül sokak szerint az Ordinals egy centralizált koncepciót képvisel.

Továbbá aggodalmuknak adtak hangot azzal kapcsolatban is, hogy ha az Ordinals széles körben bevezetésre kerülne a Monero blokkláncon, az jelentős kockázatot jelenthetne azon felhasználók privát adataira nézve is, akik a Monero anonimitási funkcióira támaszkodnak, hogy névtelenek maradjanak a hálózaton belül.

Jogosak-e a Monero közösségen belül felmerült aggodalmak?

A Mordinals ellen irányuló kritikák feltűnő hasonlóságot mutatnak a Bitcoin közösségben felmerült aggodalmakkal. A Monero esetében azonban még egy kockázati tényező is társul hozzá, mégpedig az adatvédelmi funkciókat érintő lehetséges következmények. A felhasználók privát adatainak védelme érdekében a Monero tranzakciók “gyűrűs aláírásokat” használnak, amelyek következtében egy tranzakciót megtévesztő tranzakciók csoportjával kombinálnak.

Ez azonban potenciális veszélyt jelent, ha egy megfelelő erőforrásokkal rendelkező támadó elárasztaná a blokkokat Mordináls-okkal. Egy ilyen forgatókönyv esetén könnyű lenne megkülönböztetni a legitim tranzakciókat a hamis NFT-ktől, ami valódi aggodalomra ad okot a felhasználók privát adataival kapcsolatban.

Az Egyesült Államok adóhatósága már 2020-ban jelentős jutalmat tűzött ki a Monero tranzakciók nyomon követésére irányuló erőfeszítések ösztönzésére. Ez is jelzi az ilyen vizsgálatok lefolytatására a valós igényt. Ez is jól bizonyítja tehát, hogy van valós piaca a Monero privátcoinnak az olyan felhasználók körében, akik anonim módon szeretnék kezelni tranzakciókat.

A decentralizáció lehetséges következményei

Egy másik jelentős kritika a Mordinals-szal kapcsolatban a decentralizáció lehetséges következményei. A blokkméretek növekedésével a node-ok tárolási igényei is nőnek. Következésképpen a kisebb csomópontok a megnövekedett erőforrásigény miatt nem tudnak részt venni a tranzakciók feldolgozásában.

Bár lehetséges a protokoll frissítése, ami lehetővé teszi, hogy ezek a csomópontok eldobhassák az ilyen tranzakciókat, fontos figyelembe venni a következményeket.

A blokklánc hálózatok a csomópontok közötti konszenzuson alapulnak a hálózat állapotát illetően. Bizonyos blokkok vagy tranzakciók kiszűrése a cenzúra egy formájaként értelmezhető, ami alááshatja a decentralizáció elveit.

A Bitcoinnal ellentétben a Monero dinamikus blokkmérettel rendelkezik, és a közösségben jogosan merül fel az az aggodalom, hogy a Mordinals a blokklánc abnormális növekedését okozhatja. A láncon belüli mérőszámokat vizsgálva azonban egyelőre nem úgy tűnik, hogy a blokkok nagyon gyors ütemben növekednének.

Összegzésképpen, habár a Mordinals következményeit a privát adatok védelme szempontjából nem szabad félvállról venni, egyesek szerint a kockázatokat frissítésekkel lehet majd kezelni a jövőben.