A nap grafikonja: Sam Bankman-Fried után szabadesésben

A hét szomorú híre volt, hogy a Silvergate Capital nevű “kriptóbank” nem valószínű, hogy túléli a következő egy évet. Ezzel a részvényei újabb zuhanást mutattak be, és majdnem utolérték az FTX-tőzsde FTT tokenjeinek mélyrepülését.

Az egész kriptovaluta-szektor, annak likviditása szempontjából fontos az a pár bank, amelyeket “kriptóbanknak” is neveznek, és számlát vezetnek kriptótőzsdéknek, kapcsolódó vállalkozásoknak. Ilyen a Silvergate Capital, amelyet azonban sorban elhagynak az üzletfelek, kiürítik számláikat, a SEC tőzsdefelügyelet is szorongat. A hét híre szerint pedig már maga a bank sem bízik abban, hogy túléli a következő egy évet.

A Silvergate Capital részvénye és az FTX-féle FTT tokenek árfolyama. (Tradingview.com)
A Silvergate Capital részvénye és az FTX-féle FTT tokenek árfolyama. (Tradingview.com)

A “kriptótélben” amúgy is lefelé tartó részvényt novemberben az FTX-csőd lökte újabb mélységekbe. A bank ugyanis különösen szoros kapcsolatokat ápolt Sam Bankman-Fried birodalmával is. Most pedig a március 2-i rosszhírcsokor után percek alatt újra lefeleződött a részvény árfolyama, ezzel majdnem utolérte az FTT tokeneket az egy év alatt mért zuhanásban (95, illetve 97 százalék).

Ki tudja, hány csődöt fognak még bejelenteni a tavalyi botránysorozatok nyomán.