Az már egyértelmű, hogy nincs elég FTX tőke a követelések fedezésére

Az elmúlt időszakban talán kevesebbet lehetett hallani a tavaly csődbe jutott FTX kriptotőzsde ügyéről, de a csődeljárási eljárás azért szépen halad előre. Még március másodikán adott be egy új dokumentumot az ügyben az FTX-et jelenleg vezető John Ray III. Ebből az derült, hogy még most sem lehet megbecsülni sem, hogy mekkora kár térülhet meg az ügyfeleknek az ügy során. A viszont tény, hogy teljes megtérülésre nem érdemes számítani, komoly hiányok vannak ugyanis az FTX eszközeiben a károk fedezésére.

Az FTX céghálózat még mindig teljesen átláthatatlan

Ha a március elsejei árakat nézzük, akkor az FTX.comhoz köthető tárcákban 2,2 milliárd dollárnyi kriptoeszköz található. Viszont ebből csak 694 millió dollár minősül piacképes, A kategóriás eszköznek. Ezek a fiat pénzek, stabilcoinok, bitcoin és ether. Nagy volument képvisel még az FTX eszközeiből az Alameda Research cégével szemben fennálló követelés és 385 millió dollárnyi vevői kintlévőség. A dokumentációból az is kiderül, hogy az Alameda 9,3 milliárd dollárnyi kölcsönt kapott az FTX számláiról. Az FTX.US esetén sincs teljes fedezet a károkra. Hiszen összesen 191 millió dollárja van különféle tárcákban a cégnek és az Alameda is tartozik nekik 107 millió dollárral.

John Ray III elemzése szerint az FTX cégek könyvei nem teljeskörűek, nem átláthatóak és sok esetben nincsenek is adatok. Ezért a fentebb felsorolt adatokat sem lehet készpénznek venni, ezek csak az előzetes becslések. És hogy mérlegre lehessen helyezni az eszközöket a követeléssekkel szemben: január 17-én közzétett adatok szerint 7 milliárd dollárnál is többet kellene teljesítenie az FTX-nek. Ráadásul a különféle eszközök nincsenek is elkülönítve egymástól. Az ügy nagyon szövevényes a rengeteg cég miatt, de az már látható, hogy nem mostanában várható az, hogy sokak követelése megtérül.