Nagy eladási hullám söpört végig a Bitcoin long határidős ügyletek között

A Bitcoin péntek reggeli 5% körüli esése, amelyet a kriptobarát Silvergate bankkal kapcsolatos aggodalmak váltottak ki, kirázta a bullish tőkeáttételt a határidős piacról.

A centralizált kriptotőzsdéken több mint 62 millió dollár értékben likvidáltak Bitcoin long határidős ügyleteket a kora reggeli ázsiai kereskedési órákban. Ez a legmagasabb összeg augusztus óta a Glassnode adatai szerint. Valamivel több mint 500 ezer dollár értékű short pozíciók likvidálást is megfigyelték.

Bitcoin long pozíciók

A pozíciók felszámolása általában akkor történik, amikor a piac a kereskedők bullish/bearish iránya ellen mozog. Így nem marad elegendő pénzük a tőkeáttételes kereskedés fenntartásához. A long pozíciók megszüntetésének a dominanciája azt mutatja, hogy a tőkeáttételes pozíciók a bikás oldalról eltolódtak. Ez azt jelenti, hogy eddig a legtöbb kereskedő az árfolyam emelkedésre számított, de most változott a helyzet.

Bitcoin árfolyam

A Bitcoin több mint 5%-kal 22 000 dollár közelébe esett vissza péntek reggel, és ezzel február 14. óta a legalacsonyabb szintre került.

A Silvergate lesz az újabb áldozat?

A Silvergate részvényei csütörtökön 50%-ot estek.  Ugyanis a kriptobarát hitelező közölte, hogy újraértékeli “a vállalat működőképességét”, és késlelteti éves jelentésének benyújtását az Értékpapír- és Tőzsdefelügyelethez.

A Bitcoin reakciója a Silverage hírekre talán abból a félelemből fakadt, hogy a kriptotőzsdék és más piaci szereplők közötti pénzátutalások megkönnyítéséről ismert bank válsága súlyosbíthatja a kriptopiac likviditási válságát.

A legtöbb tőzsde ugyanis a hírek hallatára csütörtökön bejelentette, hogy felfüggeszti a Silvergate-tel az üzleti tevékenységét. Ennek hatására a Silvergate részvényei több mint 50%-ot zuhantak, mivel a kriptós ügyfelek menekülnek a bajba jutott bankból.

A Silvergate ügyfelei közül a Coinbase, a Circle, a Paxos, a Crypto.com, a Bitstamp, a Cboe Digital Markets, a Galaxy és a Gemini közölték, hogy felfüggesztik a bankkal való üzletkötést.

A Silvergate még szerdán jelentette be, hogy késleltetni fogja az éves jelentésének leadását a SEC felé. Mivel kiderült, hogy válaszolnia kell a független könyvvizsgálói és könyvelő cégének kéréseire, valamint a “folyamatban lévő szabályozási és egyéb vizsgálatokra. ” A bank egy előretekintő nyilatkozatban arra is figyelmeztetett, hogy a bankfelügyeleti hatóságok és az amerikai igazságügyi minisztérium lehetséges megkereséseivel néz szembe, és ez hatással lehet arra, hogy a következő egy évben “folytatni tudja-e a tevékenységét“.

Ezekután úgy tűnik, a Kraken az egyetlen nagy kriptotőzsde, amely továbbra is a Silvergate-tel üzletel.