A német takarékpénztárak kriptotárca szolgáltatást fontolgatnak

A német takarékpénztárak, melyek a német lakosság nagyjából 1 billió eurónyi vagyonát őrzik, azt vizsgálják, hogy hogyan tudnának kriptovaluta kereskedelemre alkalmas tárcát kínálni az ügyfeleknek – közölte hétfőn a pénzintézetek egy csoportja.

A projekt radikális változást jelentene a bankok számára, amelyek ügyfelei még mindig készpénzt használnak, és kerülik a kockázatos befektetéseket vagy a nagy összegű hitelfelvételt.

A nagyjából 50 millió ügyfél megtakarításait és befektetéseit kezelő intézetek alkotják Németország legnagyobb pénzügyi csoportját.

“A kriptoeszközök iránti érdeklődés óriási” – mondta a Német Takarékpénztárak Szövetségének szóvivője a kísérleti projektre utalva. Elmondta, hogy még nem született döntés a tárca ügyében, és hogy a takarékpénztári csoport egyes tagjai jelenleg még inkább szkeptikusnak mondhatók.

A Capital című német magazin azt írta, hogy a lépés hátterében a magas infláció és a német bankokban már megszokottnak mondható negatív kamatlábak állnak, amelyek Németországban heves vitát gerjesztettek. Ez arra ösztönözte a németeket, hogy több pénzt fektessenek be ingatlanokba, aranyba (bár ez is egyre problémásabb) és máshová, hogy elkerüljék a vagyonuk “kisajátítását”, ahogy egyes takarékoskodó németek nevezték.

A múlt hónapban Helmut Schleweis, a Német Takarékpénztárak Szövetségének elnöke “mérgező keveréknek” nevezte az alacsony kamatlábak és a folyamatosan emelkedő árak kombinációját, mondván, hogy egyre nehezebb megállítani a vagyon erózióját.

A bitcoin, a világ legismertebb kriptovalutája, amelynek piaci kapitalizációja nagyjából 1,2 billió dollár, egyre több embert vonz részben az inflációtól való félelem miatt. A pandémia okozta gazdasági válság minden országban komoly problémákat okoz, emiatt az érdeklődés folyamatosan nő a kriptopénzek – nemcsak a bitcoin – iránt.