Aranyláz Németországban: viszik az aranyat, mint a cukrot

Már több médium is beszámolt arról a fizikai aranyat értékesítő helyről Németországban, ahol kígyózó sorokban állnak a vásárlók. Tekintettel a folyamatban lévő jogszabály változásokra, amelyek értelmében ismét csökken az anonim vásárlási korlát (10 ezer euróról 2 ezerre), egyre többen akarnak aranyat venni. Utoljára 2017-ben módosították a jogszabályt. Akkor 15 ezer eurós limitet határoztak meg. A német pénzügyminisztérium tervei szerint az új szabályozás 2020. január 1-én lép hatályba.

Sorban állás az aranyért

Dan Popescu nemesfémekkel foglalkozó tanácsadó és elemző szerdán megosztott egy képet a Twitteren, amelyen emberek tömege látható, amint épp a kölni Degussa üzlet előtt várnak arra, hogy aranyat vásárolhassanak. Popescu azt írta a kép mellé magyarázatként: „2020. január 1-jétől az anonim aranyvásárlási limit 10 ezer euróról 2 ezer euróra csökken. Két évvel ezelőtt a limit 15 000 euró volt.” Az egyik felhasználó saját fotóját osztotta meg a poszt alatt és azt válaszolta:Ez én vagyok a Degussa előtti sorban, a 23-dik. Az üzletben dolgozók azt mondták, hogy még soha nem láttak hasonlót.” 2 ezer euróért viszont nem sok aranyat lehet venni, hiszen még egy 50 grammos aranyrúd is drágább ennél.

Az új jogszabály hatálybalépése után a 2 ezer eurót meghaladó nemesfém vásárláskor kötelező lesz a vevő azonosítása, vállalkozások esetében még bűnügyi háttérellenőrzést is végezni kell. A német média szerint: „Ha egy kereskedő gyanúsnak talál egy vásárlót, akkor azt jelentenie kell a hatóságok felé. Ha a kereskedő nem tesz eleget kötelezettségeinek, súlyos bírsággal is sújtható.”

A jogszabály az Európai Unió AMLD5 pénzmosás elleni iránymutatásai alapján került meghatározásra. Úgy tűnik, hogy az ország lakói nagyon aggódnak a közelgő korlátozás miatt. Az Európai Központi Bank (EKB) ugyanis továbbra is vitatott gazdasági politikát folytat, ide sorolhatóak például a negatív kamatlábak kivetése is. A Reddit-en többen hangot adtak véleményüknek. Az egyik felhasználó így fogalmazott:

A normális emberek az arannyal és más eszközökkel védik meg magukat az inflációtól. Ezek mindenkit megakarnak ismerni, aki próbál a ketrecükből kijutni.”

Az AMLD5 mindent lát

Az unió pénzmosás elleni irányelve jelentős következményekkel jár a kriptotulajdonosok és kriptovaluta vállalkozók számára is. Az új szabályozás már többeket megszorongatott, de sajnos nem csak a kriptoszektor az egyetlen, amit a közelgő uniós irányelv érint.

A jogszabály értelmében a nem átlátható eszközök, számlák sőt még a privát magánszéfek esetében is az állam információgyűjtésre jogosult. Az arany egy kakukktojás lehet, nyilván ezért állapítottak meg az alacsonyabb limitet. Az AMLD5 eredetileg a terrorizmus finanszírozása (CFT) és a pénzmosás (AML) elleni küzdelemre összpontosít. Sokan viszont úgy gondolják, hogy az új szabályozás csak a jéghegy csúcsa lehet a pénzügyi ellenőrzésnek. Célja igazából az, hogy a felhasználókat egy elavult és problémás rendszerhez szögezze.

Az EKB saját digitális valutájának létrehozásán dolgozik, ez pedig megerősíti az aggodalmakat, mivel a bankok által bevezetett negatív kamatlábak miatt, a készpénz lehet az egyetlen olyan eszköz, amiben az emberek még a vagyonukat tarthatják. Egy központilag támogatott digitális valuta bevezetése viszont ezt a menekülési útvonalat is végérvényesen lezárná.

Az arany tehát az utolsó mentsvár, amihez a lakosok fordulhatnak. Az EKB és a német politikai döntések összefonódásával kapcsolatban a közösségi médián egyre többször írnak a kriptovalutákról és azok használatáról, hiszen már csak a kriptók jelenthetik a kiutat a növekvő állami felügyelet nyomása alól.