A digitális euró létfontosságú lenne a német pénzügyminiszter szerint

Még november elején írtunk az Európai Központi Bank (EKB) éves fóruma kapcsán arról, hogy egyre több állami központi bank gondolja úgy, hogy előre kell lépniük az államilag kezelt stablecoinok, azaz a központi banki digitális pénzeszközöknek (CBDC) fejlesztésében, elindításában. Nemrégiben a német pénzügyminiszter, Olaf Scholz (aki egyébként ismert kritikusa a kriptovalutáknak) nyilatkozott egy lehetséges digitális euró kapcsán. Scholz megnyilvánulásában sürgette az EKB-t, hogy gyorsítsa fel a digitális euró beindításáról szóló döntést.

Digitális euró – még a döntés sincs meg

Christine Lagarde, az EKB elnöke az elmúlt időszakban többször beszélt az európai CBDC indulásáról, de 3-4 éves lehetséges intervallumról beszélt ennek megvalósulásával kapcsolatban. Scholz álláspontját ismerve eléggé valószínű, hogy mi áll nyilatkozata hátterében. A német politikus már sokszor beszélt arról, hogy azért kell az EU-nak mielőbb elindítani saját digitális pénzét, hogy így vessenek véget a privát kriptovaluták burjánzásának.

A Reuters hírügynökség beszámolója szerint a német pénzügyminiszter egy online konferencián beszélt a digitális euró szükségességéről még pénteken. Hangsúlyozta, hogy látható a piaci szereplők, vállalkozások és fogyasztók részéről az igény egy digitális pénzeszközre. Ezért az EKB-nak nem szabad sok időt vesztegetni egy döntés meghozatalával kapcsolatban.

A pénzügyminiszter
Forrás: handelsblatt.de

Scholz megnyilatkozása teljesen egybevág a francia központi bank vezetőjének, Francois Villeroy de Galhaunak a véleményével. Utóbbi még szeptemberben sürgette az EU-t, hogy mielőbb jöjjön elő egy digitális pénz javaslatával. Ellenkező esetben a közösség végleg lemarad a CBDC-versenyben. Akármit is hoz a jövő, érdekes fejlemények várhatóak, hiszen például a fent említett Lagarde eddigi véleménye szerint kizárólag a jelenleg fiat pénzrendszer kiegészítőjeként tudja elképzelni az európai CBDC-t. És a jelenlegi piaci folyamatok alapján az látható, hogy nem éppen kiegészítő pénzeszközként gondolnak már sokan a kriptovalutákra.

A verseny már eldőlni látszik így is

A német pénzügyminiszter mostani álláspontja tükrözi a német pénzügyi vezetők eddigi véleményét is. Hiszen maga Scholz és a német Bundesbank vezetője is több ízben beszélt arról 2020-ban, hogy az európai szabályzóknak bármi áron meg kell akadályozniuk a Librához hasonló digitális pénzeszközök európai térnyerését. Ebben a harcban pedig a digitális euró igazi fegyver lehet a szabályozók kezében. És nincs sok idő, az EU már most le van maradva a versenyben, hiszen az öreg kontinensen még kutatásokról és döntésekről beszélnek. Közben Kína már jóval előrébb tart. Az ottani digitális pénzeszközökön alapuló elektronikus fizetési rendszer már bőven tesztelési fázisban jár. De szintén tesztelnek CBDC-t Japánban és Dél-Koreában is. A következő 10 évben biztosan lesz olyan ország, amelyik a fiat pénzeszközét CBDC-re fogja lecserélni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük