Az EKB éves fóruma több kérdésben is irányt mutatott a kriptók jövőjéről

Az elmúlt időszakban már elég sokszor írtunk a stablecoinokról és a róluk alkotott kormányzati vagy éppen banki álláspontok kapcsán. Mostanában főleg az angoloknál foglalkoztak a témával, ahol a Kincstár és a Bank of England álláspontja is az, hogy csakis a stablecoinoknak lehet létjogosultsága a kriptovaluták közül. Azon belül is szinte kizárólag az államilag kezelt stablecoinoknak, azaz a központi banki digitális pénzeszközöknek (CBDC). És ezt az álláspontot osztják más, nagy központi bankok is. Például az Egyesült Államok központi bankjának nevezhető FED is hasonlóan gondolkodik. Erről az EKB éves fóruma kapcsán beszélt az igazgató, ahol mellette más, nagy bankvezetők is megszólaltak.

Az EKB éves fóruma ezúttal is komoly hullámokat generált

Nemrégiben zajlott az Európai Központi Bank, az EKB éves fóruma a központi bankok tevékenységéről és ezen a fórumon felszólalt a FED és az EKB vezetője mellett a Bank of England kormányzója is. Jerome Powell, a FED jelenlegi elnöke szerint sokkal fontosabb az, hogy a megfelelő legyen egy CBDC bevezetése, mint az, hogy ez minél előbb megtörténjen. Az összes vezető egyébként egyetértett abban, hogy a koronavírus-járvány csak fokozta az alternatív fizetési módok elterjedésének gyorsulását. Ebből a folyamatból pedig semmiképp nem maradhatnak ki a központi bankok. Ezeknek ugyanis fontos szerepe van abban, hogy ez az átalakulás mindenki számára hasznos legyen.

Egy régebbi fórum
Forrás: twitter.com

Christine Lagarde, az EKB elnöke úgy nyilatkozott a fórumon, hogy azért is van szükség egy CBDC-re, mert a határokon átívelő utalások folyamata jelenleg elég munkás és nehézkes. Ha valaki nagyon elkötelezett a decentralizáció mellett és a szabadságot szereti a kriptóknak, akkor a fentebb említett Powell neki is üzent. A FED-vezér ugyanis azt mondta, hogy számára a legfontosabb cél az amerikai dollár pozíciójának megőrzése. Eszerint pedig a dollár a világ vezető pénzneme a tartalékokat illetően. Innentől kezdve pedig neki csak az a fontos, hogy bármilyen CDBC bevezetése a megfelelő monetáris és pénzügyi szabályok kialakítása után történjen meg.

Eljöhet a Tether vége?

Egyesek pont ennek okán attól tartanak, hogy egy kontrollált CBDC bevezetés véget vet például a Tether szárnyalásának is. Erről beszélt Andrew Bailey, a Bank of England kormányzója is. Róla köztudott, hogy nagyon nem szereti a kriptovalutákat. Bailey szerint ugyanis ha az emberek elkezdenek bízni a központi stablecoinokban, akkor nem lesz igényük már a Tetherre, Librára és a többiekre. A következő időszak első kapcsolódó eseménye az EKB által januárra ígért elemzés lesz. Ebben az EKB CBDC-terveiről lehet majd konkrétabb részleteket megtudni. Alapvetően Lagarde becslése szerint 2-4 évet vehet igénybe, mire lesz egy európai CBDC. Ha valaki nagyon lelkes és érdeklődő, az egész fórumot meg tudja itt nézni (csak figyelmeztésként, több mint 5 óráról van szó):

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük