A németországi Frankfurtban található a legtöbb telepített Bitcoin node

A világ 5 773 városában elosztva a Bitcoin-csomópontok több mint 60%-a IPv4, illetve 14%-a IPv6 protokollon fut, míg több mint 25%-a anonim módon van futtatva az .onion-on.

Míg a Bitcoin hashráta hozzájárulásnak és az ATM-hálózatnak a legnagyobb részét az Egyesült Államok adja, a legtöbb elérhető Bitcoin csomópontnak – a Bitcoin-hálózat egyik legfontosabb pillérének – otthont adó város a németországi Frankfurt.

Top 10 Bitcoin csomopónk városonként

A legtöbb Bitcoin-csomópontot tartalmazó ország top 10-es listája. Forrás: Bitnodes

A Bitcoin node-ok olyan számítógépek elosztott hálózata, amelyek a Bitcoin-szoftvert futtatják, és elfogadják a proof-of-work (PoW) konszenzusszabályokat a tranzakciók érvényesítésére és továbbítására a blokkláncon. A 134 országban található 43 706 csomópontból az Egyesült Államokban 9 999 (30,53%) található. Németország a második helyen áll 4529 (13,83%) node-dal a Bitnodes adatai szerint.

Frankfurtban fut a legtöbb Bitcoin node

Ami az egyes városok hozzájárulását illeti, a cikk írásakor Frankfurtban találták a legtöbb IPv4/IPv6-os Bitcoin node-ot. Frankfurtban továbbra is a teljes hálózat közel 2%-a, azaz 652 csomópont aktív. A második helyen az amerikai Ashburn városa áll 517 node-dal (1,58%), ahogy az alábbi táblázatban is látható.

Top 10 Bitcoin csomopónk országonként

A legtöbb Bitcoin-csomópontot tartalmazó város top 10-es listája. Forrás: Bitnodes

Olyan tényezők miatt, mint az internetszolgáltatók tűzfalai és a magánhálózatok, a Bitcoin csomópontok közel 18%-a, azaz 5865 csomópont nem volt egyetlen konkrét helyhez sem rendelhető. Természetesen ez is segíti Satoshi Nakamoto elképzelését egy valóban decentralizált fizetési rendszerről. A legtöbb Bitcoin node-dal rendelkező városok közé Ashburn után Helsinki, Toronto, London, Amszterdam, Moszkva, Tokió, Dublin és Nürnberg tartozik. A világszerte 5 773 városra elosztva a csomópontok több mint 60%-a IPv4 protokollon, 14%-a IPv6 protokollon, több mint 25%-a pedig anonim módon az .onion-on fut.

Az egekbe szökő hasháta és a növekvő elfogadottság közepette a Bitcoin ATM hálózat növekedése az elmúlt hat hónapban azonban stagnálni látszott.

Bitcoin ATM-ek

Az ábra a telepített kripto ATM-eket mutatja be az idő múlásával. Forrás: CoinATMRadar

2022. júliusa és decembere között mindössze 94 Bitcoin ATM lett telepítve globálisan. Az év első hat hónapjában pedig szerény 4169 ATM került be a rendszerbe a CoinATMRadar adatai szerint.